Aktualno Aktualno

Ustrojavanje Lektorata na hrvatskom jeziku

Ustroj Lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu novosadskog Sveučilišta bila je tema prošlotjednog sastanka u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Subotici kojemu su nazočile predstavnice Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) Republike Hrvatske – pomoćnica ministrice za obrazovanje prof. dr. sc. Ivana Franić i viša stručna savjetnica u Ministarstvu Ivana Fakac. O ovom pitanju predstavnice Ministarstva i lektor hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu dr. sc. Tomislav Ćužić razgovarali su s predstavnicima HNV-a – savjetnicom predsjednika Jasnom Vojnić, dopredsjednicom Odbora za obrazovanje Margaretom Uršal i predsjednikom Izvršnog odbora Darkom Sarićem Lukendićem te zastupnikom u republičkoj skupštini Tomislavom Žigmanovim.

Lektorat je veoma važan za hrvatsku zajednicu u Srbiji, jer time započinje njezina participacija u sustavu visokoškolskog obrazovanja, kaže jedan od sudionika sastanka Darko Sarić Lukendić.

»Lektorat je samo korak u realizaciji krajnjeg cilja, a to je osnutak Katedre za hrvatski jezik pri novosadskom Sveučilištu, što je prepoznato i kao jedna od aktivnosti u Akcijskom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina vezanom za Poglavlje 23. Lektorat bi isprva trebao osigurati stjecanje jezičnih kompetencija nastavnog kadra koji već radi u nastavi na hrvatskom jeziku u Srbiji – od predškolske, preko osnovnoškolske do srednjoškolske razine. Potoji interes i da polaznici nastave budu i osobe koje se bave informiranjem na hrvatskom jeziku«, kaže Sarić Lukendić.

On dodaje kako ustrojavanje Lektorata podrazumijeva niz administrativnih i tehničkih predradnji. »Ustrojavanje novog sustava podrazumijeva niz radnji kako bi nastava mogla otpočeti. Program nastave bi trebao biti usvojen ovih dana i ako se to dogodi, vjerujemo da bi nastava mogla otpočeti već u drugom semestru ove školske godine. Ima tu i niz administrativnih i tehničkih pitanja, od prostorija gdje će se izvoditi nastava do nekih drugih«, kaže Sarić Lukendić dodajući kako će se pri uspostavi Lektorata koristiti pozitivni primjeri iz prakse drugih nacionalnih manjina – Mađara, Slovaka, Rusina i Rumunja – koje imaju svoje katedre već više desetljeća.

Podsjetimo, Memorandum o osnivanju Lektorata hrvatskog jezika i književnosti potpisan je sredinom lipnja u Rektoratu novosadskog Sveučilišta, a ovaj dokument, među ostalim, potpisali su i najviši dužnosnici ministarstava obrazovanja i znanosti Hrvatske i Srbije.

D. B. P.

Foto: blic.rs

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay