Aktualno Aktualno

Sve spremno za manjinske izbore

Direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je, u povodu izbora za vijeća nacionalnih manjina u nedjelju, 4. studenog, da je veoma važno da se izbori održe, jer su 13 posto građana Srbije pripadnici nacionalnih manjina. Paunović je za srbijanske medije navela da vijeća nacionalnih manjina u naredne četiri godine trebaju zastupati interese određene manjine u dijalogu s vlastima i brinuti se o zaštiti kulture, tradicije i vrijednosti. Ona je kazala da je sve spremno za održavanje izbora i da je više od pola milijuna ljudi upisano u Posebni popis birača.
Direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava objasnila je da se građani do 31. listopada u ponoć mogu upisati u popis, ukoliko to već nisu učinili, i dodala da je to preduvjet za glasovanje.
Ona je navela da do sada nisu prijavljeni međunarodni promatrači za ove izbore i da su prijavljene neke domaće nevladine organizacije, prenosi Tanjug.
»Već imamo dovoljno iskustva i međunarodnoj javnosti je jasno da je Srbija napravila iskorak kada govorimo o izborima za nacionalna vijeća«, kazala je Paunović. Ona je dodala da je u svim fazama uključena Republička izborna komisija (RIK), da je ažuriran birački popis i da su utvrđena biračka mjesta. Ona je također navela da Srbija, kada je riječ o nacionalnim manjinama, ima standarde koji su iznad europskog prosjeka.
H. R.

Foto: mc.rs

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay