Aktualno Aktualno

Uhićeni osumnjičeni, oštra osuda incidenta

Dvojica mladića albanske nacionalnosti pretučena su u noći na nedjelju 7. listopada u Novom Sadu, u Futoškoj ulici. Nasilje se dogodilo na stajalištu za taksi kada su dvojicu Albanaca pretukla četiri nepoznata napadača. Demo Berisha iz Matice Albanaca Srbije tvrdi da su Albanci napadnuti bez povoda, »osim što su međusobno razgovarali na albanskom jeziku«.

Ovaj incident najoštrije je osudio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te poručio da svi građani Srbije moraju imati jednaku zaštitu.

»Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja«, poručio je Vučić. »Kako da tražim od Jensa Stoltenberga (tajnik NATO-a) da Srbi budu zaštićeni na Kosovu, ako nismo u stanju zaštititi građane druge nacionalnosti u našoj zemlji. To mora biti na najoštriji način osuđeno, a osobe moraju biti najdrastičnije kažnjene«, istaknuo je Vučić.

Napad je osudio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević: »To nije Novi Sad kakav mi poznajemo i to nije Srbija kakvu hoćemo«.

Osudama se pridružila i Liga socijaldemokrata Vojvodine. »Jasno je da su 'hrabri branitelji Kosova', koji napadaju ljude zato što govore na albanskom jeziku, samo pogonsko gorivo istim takvima koji pucaju na one koji govore srpski na Kosovu. Ovi banditi su jedni drugima najbolji prijatelji, jer uzajamno pravdaju svoje kukavičko siledžijstvo. Nasilničko ponašanje na ulicama Novog Sada, nažalost, nije novost«, navodi se u priopćenju LSV-a.

U priopćenju predsjednika Saveza antifašista VojvodineDuška Radosavljevića navodi se među ostalim sljedeće: » Dva čovjeka koji su pričali na svome jeziku, pretučena su od bezumnika, koji su govorili jezikom mržnje! Napadnuta su dva mlada Albanca, dva državljana Republike Srbije, u srpskoj Atini, koja se diči tolerancijom, razumom i tradicijom zajedničkog života raznih nacionalnosti. Napadnuti su u zemlji koja se diči najvišim standardima u šavanju manjinskih pitanja... napad se dogodio u Novom Sadu, gradu herojui nekada glavnom gradu Vojvodine, koji je do prije trideset godina primjer zajedničkog suživota i tolerancije. Danas to više nije! U budućoj prijestolnici mladih i europske kulturedogodio se antieuropski i anticivilizacijski napad na mladiće, naše sugrađane, samo zbog toga što su govorili drugim i drugačijim, svojim – albanskim jezikom. To je zasmetalonekim drugim mladim ljudima, punim gnjeva i mržnje prema drugačijem i različitom. Ovo nije samo huliganizam!«

Mediji su utorak prenijeli vijest kako je policija poslije istrage identificirala sve napadače i uhitila četiri osobe koje su osumnjičenje za ovo kazneno djelo.

Z. S.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay