Aktualno Aktualno

Igrate se sudbinom hrvatske zajednice

Poštovani predsjedniče Žigmanov,

Prisiljen sam obratiti Vam se javno budući da u posljednjih nekoliko mjeseci svojim predizbornim nečinjenjem i manipuliranjem informacijama dovodite u pitanje ne samo smisao institucija DSHV-a, već i samo postojanje HNV-a, a preko toga se i igrate sudbinom hrvatske zajednice.

Još prije dva i pol mjeseca upozorio sam Vas da je krajnje vrijeme da DSHV počne pripreme za izbore za HNV, no jedini je rezultat bio jedan besplodan neformalni sastanak s još nekoliko članova stranke. Kako su se Vaše aktivnosti i dalje svodile na osobnu medijsku promociju, 13. srpnja 2018. predao sam zamolbu Vijeću DSHV-a da me podrži kao nositelja izborne liste, vjerujući da će to potaknuti predizborne aktivnosti i otvaranje procesa demokratskih rasprava u stranačkim institucijama u svezi predstojećih izbora.

Međutim, umjesto toga, o mojoj kandidaturi niste upoznali nijedno stranačko tijelo a kamoli pokrenuli bilo kakvu demokratsku diskusiju o tome, a na sastanku Predsjedništva stranke 30. srpnja, na kojem ste inače čak i dovodili u pitanje smisao izlaska na izbore za HNV (!), tek ste na upit pojedinih članova Predsjedništva (koji su svi i članovi Vijeća DSHV-a) nevoljno priznali da sam uputio Vijeću stranke zamolbu za potporu, ali o njoj niste htjeli raspravljati niti ih upoznati sa sadržajem, govoreći da je to nebitno. Vjerojatno najznačajnija aktivnost koju ste poslije toga poduzeli bila je da preko trećih osoba tražite da povučem kandidaturu »u interesu jedinstva zajednice«!?

Kako ste se očigledno odlučili na skrivanje informacija pred stranačkim tijelima, osobno sam otišao na sjednicu Odbora subotičke podružnice DSHV-a 7. kolovoza, da bih, na kraju točke dnevnog reda o tijeku priprema za izbore, upozorio članove na ozbiljnost situacije po našu zajednicu zbog predizbornog nečinjenja te ih osobno upoznao sa svojom zamolbom, koju sam svima predao na početku sastanka. Nakon kraće rasprave, pristupilo se glasovanju, te je predsjednik podružnice Mirko Ostrogonac konstatirao da je jednoglasno donesen zaključak da Odbor subotičke podružnice načelno podržava kandidaturu Slavena Bačića, kao nositelja liste za izbore HNV-a, i uputi ga Vijeću stranke.

Poslije toga, iz faze skrivanja informacija prešlo se u fazu otvorenog iznošenja neistina, kada je pod imenom Mirka Ostrogonca i bez njegova potpisa (umjesto toga v. r.) iz DSHV-a medijima upućen demanti da se na sjednici Odbora podružnice nije raspravljalo o nositelju liste DSHV-a, niti je što izglasovano. U to možda može povjerovati netko tko nije bio na sjednici Odbora Podružnice, ali se pitam jeste li i Vi u stanju deziluzije u to povjerovali ili ste odlučili svjesno lagati javnost?

Izbori samo što nisu raspisani, a i dalje niste zakazali sjednicu Vijeća DSHV-a. Ostaje pitanje je li nečinjenjem i manipulacijama pokušavate postići kadrovska rješenja koja nemaju uporište među stranačkim članstvom, kako biste u svojim rukama preko lojalnih osoba koncentrirali vlast, moć i novac u hrvatskoj zajednici ili radi istog cilja želite sebi dodati još jednu funkciju uz formalna zamrzavanja drugih funkcija koje već obnašate na koje biste postavili sebi lojalne? Ako sam kojim slučajem u pravu, bilo što od ovoga bilo bi pogubno za budućnost hrvatske zajednice!

Subotica, 13. kolovoza 2108.

dr. sc. Slaven Bačić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika