Aktualno Aktualno

Zajedno ka istom cilju

 


 

Najvažnije točke sjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća koja je 20. srpnja održana u Šidu odnosile su se na prijedloge odluka o upućivanju Javnog poziva za dodjelu priznanja HNV-a za 2018. godinu: priznanje Ban Jelačić za društveni rad u hrvatskoj zajednici, priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi i priznanje Pajo Kujundžić za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku. Druga točka po važnosti odnosila se na prijedlog odluke o dodjeli sredstava hrvatske nacionalne manjine po raspisanom natječaju Hrvatskog nacionalnog vijeća u području kulture za 2018. godinu. Kroz ovaj natječaj u 2018. godini HNV je odredilo iznos u visini od milijun i 200 tisuća dinara. Po završetku sjednice, s obzirom na to da je to bila posljednja sjednica u ovom sazivu, poslana je poruka predstavnicima hrvatske zajednice da se uključe u prikupljanje potpisa za predstojeće izbore nacionalnih vijeća i da zajednički, bez obzira na to tko će pobijediti, nastave razvijanje hrvatske nacionalne zajednice.

Raniji natječaj

Javni poziv za prikupljanje prijedloga za dodjelu priznanja Hrvatskog nacionalnog vijeća za 2018. godinu raspisan je nešto ranije nego što je to bilo prethodnih godina.

»Budući da nas izbori očekuju početkom studenoga, a da se nagrade dodjeljuju 15. prosinca, ranije smo raspisali poziv koji će trajati nešto više od mjesec dana, kako bi se na vrijeme HNV-u dostavili prijedlozi. Tko će odlučivati o tome, to je sasvim drugo pitanje. Bitno je da ne dođemo u situaciju da novi saziv HNV-a nema vremena raspisati javni poziv ili da to bude u nekom minimalnom roku«, kazao je predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

Svi prijedlozi (od strane fizičkih i pravnih osoba) mogu se dostaviti putem preporučene pošiljke ili osobno u zatvorenoj kuverti na adresu: Hrvatsko nacionalno vijeće, Preradovićeva 13, Subotica, s naznakom Za javni poziv za dodjelu priznanja, a rok za dostavljanje prijedloga je najkasnije do 1. rujna 2018. godine.

Za kulturu 10 posto proračuna

Kroz natječaj za područje kulture u ovoj godini Hrvatsko nacionalno vijeće je odredilo iznos za dodjelu sredstava u visini od milijun i 200 tisuća dinara.

»Od 2011. godine HNV godišnje izdvaja 2 milijuna dinara za izravnu pomoć, što je oko 10 posto godišnjega proračuna. Tako je i ove godine. U prijašnje dvije godine, po ugovoru kojim nam Pokrajinsko tajništvo dostavlja sredstva, dužni smo bili dio sredstava prenijeti ustanovama čiji smo osnivači. Odlučivali smo o raspodjeli od milijun i 200 tisuća dinara, a za preostalih 800.000 dinara će poseban natječaj raspisati Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Pritom su i Izvršni odbor i Odbor za kulturu pri donošenju planova za raspodjelu sredstava, imali u vidu koliko je kojoj udruzi dodijeljeno ove godine po raznim drugim natječajima«, istaknuo je Bačić.

Prijedlog odluke o donošenju zaključka o upućivanju primjedbi Hrvatskog nacionalnog vijeća na pravilnik o kriterijima i standardima za financiranje ustanove koja obavlja djelatnost osnovnog obrazovanja i odgoja, jednoglasno je usvojen. Prijedlog ove odluke vijećnicima je obrazložila vijećnica Snežana Periškić, navodeći da je prije dvije godine podnijet identičan zahtjev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za odobravanje izvršitelja na mjestu tajnika škole s 50 na 100 posto. Zatražila je od HNV-a da svojim mišljenjem i snagom svog autoriteta utječe da se spomenuti pravilnik promijeni.

Vijećnici su donijeli odluku o davanju prijedloga članova, predstavnika hrvatske nacionalne manjine u vijeće za međunacionalne odnose u Inđiji u sastavu Ivan Gregurić i Zdravko Lozančić, obojica iz Novog Slankamena. Također, dali su pozitivno mišljenje za Cvijetina Milakovića za člana Upravnog odbora Doma učenika srednjih škola u Subotici, kao i suglasnost na otvaranje odjela na hrvatskom nastavnom jeziku za manje od 15 učenika u OŠ Matija Gubec u Tavankutu za 2018./19. godinu. Usvojene su i točke kao dopune dnevnog reda: prijedlog odluke o davanju mišljenja za nastavak školovanja za učenike II. i IV. razreda u kombiniranom odjelu na hrvatskom nastavnom jeziku u OŠ Sveti Sava u Subotici, prijedlog odluke o davanju mišljenja za ostvarivanje školskog programa na hrvatskom nastavnom jeziku za manje od 15 učenika u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici na obrazovnom profilu medicinska sestra, kao i prijedlog odluke za otvaranje odjela na hrvatskom nastavnom jeziku za manje od 15 učenika u Gimnaziji Svetozar Marković u Subotici.

Izbori

Na kraju sjednice prisutnima se obratio vijećnik Petar Kuntić, pozivajući vijećnike da se zajednički angažiraju prilikom prikupljanja potpisa za predstojeće izbore.

»Mi koji smo vijećnici dužni smo se uključiti u te izbore. Taj privilegij smo stekli na izborima. Bili smo birani i prema tome, svi oni koji su četiri godine uživali privilegij biti predstavnici naše zajednice sada su dužni uključiti se u sakupljanje potpisa, s obzirom na to da ćemo vjerojatno opet ići na elektorski sistem. Ja neću zalaziti tko će na koju listu i tko će za koga glasati. Bitno je da nas bude 60, da sačuvamo nacionalno vijeće. Imamo što sačuvati i mi se i dalje u Pokrajinskom tajništvu po uspješnosti vodimo kao treća nacionalna zajednica. Mi nemamo ničega čega bismo se sramili, niti smo bilo što prešutjeli kako bismo nekoga zaštitili. Sve se radilo po propisima ove države, jer je Hrvatsko nacionalno vijeće tijelo države Srbije. Zato vas molim da se zajedno angažiramo, da se ujedinimo, bez obzira tko će pobijediti i da nastavimo pohod razvijanja naše manjinske zajednice«, kazao je Kuntić.

Kako je istaknuo Slaven Bačić, još uvijek se ne zna hoće li Hrvatsko nacionalno vijeće biti birano na elektorskim ili na izravnim izborima.

»Ono što je važno to je da se svi iznimno angažiramo, da imamo 60 elektora što znači da moramo prikupiti 3.600 potpisa. Mislim da mi to možemo uz pojačan napor. Ukoliko ne bude bila održana elektorska skupština, onda će HNV biti raspušten. Najveći problem će zapravo biti novi sustav ovjere, što će prouzročiti probleme najviše u selima i manjim sredinama. Sada su te mogućnosti prilično ograničene i ovisit će umnogome o javnim bilježnicima i s njihovom eventualnom inertnošću i nezainteresiranošću, zbog toga što neće biti honorirani za ovjeru potpisa«, istaknuo je Bačić, ističući kako smatra da su sadašnji vijećnici napravili dosta toga iako to nekima nije vidljivo.

Prisutne vijećnike pozdravili su domaćini, nastavnica hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture Ana Hodak koja ih je upoznala s kulturno-povijesnim vrijednostima Šida, bivši predsjednik HKD-a Šid Josip Pavlović i sadašnja predsjednica udruge Zorica Šafarik. Na sjednici je nazočilo 17 vijećnika.

S. Darabašić


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika