Tema Tema

»Majstori« bez zanata

Kako pisati o hrvatskom društvu, o hrvatskim političarima, iz kojih kutova promišljati o temama? Kloneći se propagandnog terena, imati odgovornost prema čitateljima i držeći se pri tome novinarskog pravila – pisati i informirati istinito, objektivno i pravovremeno. Izgleda da to nisu pitanja i pravila za urednike i novinare srbijanskih tabloida. Dovoljno je s vremena na vrijeme pogledati samo naslovnice većine tih tabloida. Hrvati se najblaže rečeno predstavljaju kao negativci. Ako već nema »prilike« da se Hrvati, naravno bez argumenata, okarakteriziraju kao »ustaše«, onda se i nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u nogometu koristi za blaćenje, vrijeđanje i nipodaštavanje.

Što reći, primjerice, o naslovu objavljenom u Kuriru – »Cijeli svijet se smije Kolindi: Predsjednica Hrvatske se na dodjeli pokala izblamirala za sva vremena! Putin i Macron se ne mogu suzdržati i padaju od smijanja!« Za početak ću reći kako je takav naslov drska i gruba neistina. Je li to profesionalizam? A što reći za naslov i podnaslov u Kuriru: »Vrckala pred Medvedevim, a završila u Raminom zgrljaju! Predsjednica Hrvatske konačno našla srodnu dušu! Predsjednica hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, javnosti poznata po vrckanju u ložama stadiona i grljenju s golim fudbalerima po svlačionicama, konačno uspjela u životu...« Je li takvo što objaviti u tabloidu teror nad zdravim razumom? A pala mi je na um i činjenica da nemali broj građana kupuje upravo tabloide s takvim naslovima! Ovdje, u Srbiji.

Tablodi – ima i faličnih Srba

Za vrijeme trajanja Mundijala, problem srbijanskih tabloida koji se »hrane« i blaćenjem Hrvata bio je što se nisu mogli izrugivati igri reprezentacije Hrvatske. Ali onda su iščačkali nešto drugo. Na udaru tabloida našle su se poznate osobe iz srbijanske javnosti koje su navijale za Hrvatsku. Kako protumačiti da su se te osobe zbog podrške vatrenima u tabloidima nazivali izdajnicima, budalama, psihopatama, ološem i drugim pogrdnim imenima, a neki nisu ostali i bez epiteta da su bruka za srpski narod. Tako je urednik tabloida Informer Daragan J. Vučićević poručio sljedeće: »Svaki Srbin koji večeras navija za Hrvatsku protiv majke Rusije je budala. I ne zaslužuje ništa više od prezira.« Bilo je i dopisivanja takve poruke Vučićevića u Informeru, poput one da se »samo šaka kretena radovala pobjedi Hrvata.«

Reprezentacija hrvatske je nizala uspjeh za uspjehom, a poslije završene ceremonije zatvaranja Mundijala osvanuli su razni uvredljivi naslovi u srbijanskim tabloidima poput: »Predsjednica Hrvatske dočekala svoje nogometaše kao mis mokre majice!«, sve sa znakom uskličnika ili: »Od skromne predsjednice do porno-zvijezde.«

I kako čovjek da ostane ravnodušan kada pročita takve gnjusne riječi u raznim toaletoidima, koje neki nazivaju tabloidima? O ponašanju predsjednice Grabar-Kitarović na Mundijalu u Rusiji možemo sukobiti mišljenja, uostalom i u Hrvatskoj su reakcije bile podijeljene, ali je važno na koji način to činimo. Valjda se mogu uljudbeno u novinarskim tekstovima iznositi mišljenja o nečemu s čim se ne slažemo, za što mislimo da je pogrešno. Jeste, u novinarskim tekstovima, samo što sada nažalost nije riječ o novinarskim tekstovima.

Drugačiji pristup inozemnih medija

Dakle, možemo se upitati je li Grabar-Kitarović pretjerala u Rusiji ili se radi o simpatičnom slavlju koje će imati pozitivan učinak na prepoznatljivost Hrvatske u svijetu?

Inozemni mediji su potpuno drugačije komentirali o ponašanju Grabar-Kitarović na Svjetskom prvenstvu od ovdašnjih tabloida. Tako Die Welt njezinu ulogu u svojstvu navijačice u Rusiji ocjenjuje pozitivnom. »Na svjetskoj pozornici finala pokazala je otvorenu i toplu sliku Hrvatske«, zaključuje Die Welt svoj članak pod naslovom »Plesati, grliti se i razbarušiti kosu – jedna malo drugačija predsjednica«, a Süddeutsche Zeitung piše i sljedeće: »Ako su svi stanovnici tamo tako simpatični kao njihova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, onda to mora biti jedna predivna zemlja« i ocjenjuje kako je predsjednica pridonijela tome da se »Hrvatska uskoro neće moći obraniti od svih onih koji će je htjeti posjetiti.« Je li ovo dovoljno? Nije. Hajdemo još malo. Urednica modne rubrike Financial Timesa oduševljena je Kolindinim zagrljajima: »I ja, uštogljena Britanka, želim naučiti grliti poput nje!«, piše Jo Ellison.

Možemo se naravno zapitati je li predsjednica »skupljala bodove« na račun reprezentacije? Po mom mišljenju u pitanju je simpatična i prirodna reakcija. Radovanje i euforija se podrazumijevaju na Mundijalu, zar ne? Jednostavno rečeno – predsjednica je bila vesela. Njeno pojavljivanje je bilo zapaženo do maksimuma. Grabar-Kitarović jest preuzela na sebe jedan dio slave reprezentacije, a mnogima je njen opušteni pristup simpatičan. Brend države jest dobio na popularnosti i uspjesima reprezentacije, ali i zbog šarmantnog ponašanja Kolinde. Možemo to zaključiti i zbog pisanja inozemnih medija.

U svezi spomenutog neprimjerenog pisanja ovdašnjih tabloida, nikad neću shvatiti kako netko može tako pisati i formirati takve naslove. I tu po tko zna koji put stižem do pitanja: Je li u šoldima sve? Jest u pitanju biznislend, ali postoji valjda i novinarski kodeks.

Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika