Tema Tema

Upitni rezultati

Ljeto je za medije oduvijek nezgodno vrijeme – na odmoru su i političari i »društveni događaji«, pa se javlja problem kako i čime ispuniti stranice novina predviđenih za puno više sadržaja. Izraz »sezona kiselih krastavaca« nastao je u Americi kad su jednog ljeta, u nedostatku drugih vijesti, novinari izvještavali o natjecanju tko će uzgojiti veći krastavac. No, u Srbiji se i ljeti nešto ipak događa. Medijska »sezona kiselih krastavaca« je upravo počela, ali bar za početak srpnja, stvar spašava obilježavanje godinu dana rada Vlade Srbije.

Na Velikoj terasi na Paliću premijerka Ana Brnabić, pred članovima Vlade i novinarima, članovima Pokrajinske vlade i predstavnicima lokalne samouprave Subotice podnijela je 5. srpnja, izvješće o deset najvažnijih rezultata koje je Vlada postigla u proteklih godinu dana. Svečanom obraćanju nazočili su svi ministri u Vladi. Tijekom svečanosti premijerka je rekla je da su cijela Vlada Srbije i svi ministri radili vrijedno i da su brojne rezultate postigli kao tim.

I dodala: »Naglašavam da je Vlada isti tim s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i s njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove vlade«.

Otkud sad pa to?

Ustavom Srbije precizirano je da predsjednik Republike izražava državno jedinstvo države, predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inozemstvu, a ukazom proglašava zakone. Predsjednik predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže Narodnoj skupštini nositelje funkcija, u skladu s Ustavom i zakonom. Ukazom postavlja veleposlanike itd., itd. Daje pomilovanja i odlikovanja, komandira vojskom, unapređuje časnike, ali nigdje ni riječi o zajedničkom djelovanju s radom Vlade. Stara je priča od prošlog ljeta »sezone kiselih krastavaca« kako je Ana Brnabić, bez ikakvog političkog iskustva i legitimiteta postavljena za premijerku.

Pozicija predsjednika Vlade ustavno je, naime, »najjača« unutar ovdašnjeg sustava, i to jest tako i u znatnoj većini zemalja predstavničke demokracije. I tu dolazimo do pitanja je li izabrani predsjednik Srbije Vučić izabrao Brnabić da stažira na premijerskoj fotelji koju je on napustio s namjerom da bude lišena utjecaja kojima je on raspolagao?

Blago umirovljenicima i radnicima

Kao jedan od najvažnijih rezultata rada Vlade premijerka je navela kako su mirovine povećane za 5 posto, a da će do kraja godine biti ukinute mjere za smanjenje mirovina donijete 2014. godine. Brnabić nije navela koliko je oduzeto od umirovljenika za te četiri godine, ali jest da će mirovine biti povećane u prosjeku za 7,2 posto. Mirovine naravno nisu niti milostinja, niti socijalna kategorija, nego zarađeno pravo. One su imovina umirovljenika. O tome nije bilo riječi od strane premijerke. Podsjećanja radi, mirovine su od studenoga 2014. godine, u Srbiji umanjivane po progresivnoj stopi. Umirovljenici, njih preko milijun i stotinu tisuća, s primanjima do 25.000 mjesečno (oko 200 eura) nisu obuhvaćeni ovom odlukom Vlade, a mirovine preko te sume umanjene su od 22 posto, pa naviše.

Čula se i »dobra vijest« prilikom predstavljanja rada Vlade da će biti povećane plaće zaposlenima u javnom sektoru za 5 do 10 posto, a čula se »još bolja vijest« da je minimalna cijena rada povećana sa 130 dinara na 140 dinara. Dakle, prema riječima premijerke sve ide dobro. Ona je zadovoljna, jer je »u prvih godinu dana rada povećan životni standard građana«.

Ne znam što misli većina građana, bili su izbori pa su glasovali. Ne baš za Anu Brnabić, ali za Vučića jesu. Kao što je bila i nogometna utakmica, pa koliko znam, većina građana Srbije nije dva dana nakon predstavljanja rezultata Vlade navijala za susjednu Hrvatsku, nego Rusiju, ali nisam baš siguran da bi njihovi roditelji bili baš najsretniji da nas je SSSR okupirao 1948., ali eto, čudo je ta politika. Jest da su Rusi »braća«, ali kad zagusti, tu je Međunarodni monetarni fond. I ne čudi me da su jednog od najboljih tenisača svih vremena Novaka Đokovića sunarodnjaci na društvenim mrežama pokopali nakon što je rekao da navija za Hrvatsku, što je bio okidač i srbijanskim tabloidima.

A to što sve poskupljuje mic po mic, iz dana u dan – potrošačka korpa, režije, benzin, nikom ništa. Pa saberite ta poskupljenja u posljednje četiri godine s ovim najavama premijerke o povećanju mirovina, plaća i minimalne cijene rada.

No, nema brige, jer tu je MMF i Svjetska banka, kredita ima kad zatreba. Jeste da se krediti moraju podizati, samo onda zašto premijerka ne kaže da smo mala i siromašna država, a navođenje razloga zbog čega je to tako teško ćete čuti od premijerke. Ali jest govorila o ekonomskom rastu, navodeći kako je početkom srpnja suficit Srbije u proračunu 29,7 milijardi dinara i poručila da ekonomski rast ostaje prioritet, te da je javni dug smanjen, a istaknula je i priljev direktnih stranih investicija i osiguranje novih radnih mjesta i podizanje na noge starih giganata i brendova. Zvuči dobro, zar ne? Samo da se ponovno ne završi priča kao s tim starim gigantima, pa da se ponovno ne znam po koji put dižemo na koljena. U prvoj fazi.

Informatika, kanalizacija i rekonstrukcija Vlade

Premijerka je, među ostalim, poručila i da je potrebno znanje za novo doba i da su mladi šansa za taj iskorak i potencijal za budućnost. A kako drugačije? Brnabić je podsjetila i da je uvedena informatika i računarstvo kao obvezan predmet u petom razredu osnovne škole. Odlično, zaista! Također je naglasila kako je kancelarija za Informacione tehnologije i eUpravu osvojila Nagradu za razvoj informatičkog društva u Ženevi i da je »digitalizacija velika šansa za našu zemlju«. Možda jeste, ali premijerka nije spomenula i neke važne svakodnevne probleme, poput toga da u Srbiji nedostaju vodovodne i kanalizacijske mreže. U svezi poljoprivrede, spomenula je otvorenje prve digitalne farme u Bačkoj Topoli i da je isplaćeno »čak« 685 subvencija za mjere podrške poljoprivrednicima mlađim od 40 godina. O poljoprivredi više nije bilo riječi. Ali jest o digitalizaciji. Usvojeni su zakoni o elektroničkom poslovanju i Zakon o elektroničkoj upravi, uvedene su elektroničke zdravstvene knjižice i uveden je sustav e-recept, te je pokrenuta i platforma e-sud.

Prilikom svečanosti obilježavanja godinu dana rade Vlade, na pitanje novinara o ocjeni sadašnje situacije zdravstvenog sustava Srbije, ministar Zlatibor Lončar ocijenio je da se rekonstrukcija kliničkih centara koja se sada provodi već odavno trebala dogoditi.

»Ponosan sam na sve koji podržavaju ova ulaganja u zdravstvo, gdje pokušavamo ispraviti i poboljšati sve ono što smo zatekli. Ne treba podsjećati: zatekli smo opremu u magacinima, zabranu specijalizacije i specijaliste starije od 50 godina, što bi sve dovelo do toga da u ovom momentu ne bismo imali specijaliste koji bi mogli zadovoljiti kliničke centre, ne bi nas imao tko liječiti«, rekao je ministar Lončar koji je nabrojao da je kupljeno mnogo opreme, od početka godine zaposleno 882 liječnika i 2.000 medicinskih sestara.

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade premijerka Brnabić je odgovorila da kada postoji diplomatska ofenziva u vezi s pitanjem o Kosovu i kada Vlada treba pružiti podršku predsjedniku Srbije u rješavanju ogromnog zamrznutog konflikta, neozbiljno je govoriti o rekonstrukciji Vlade.

Premijerka je na pitanje novinara je li strategija za razvoj turizma napravljena zbog podrške domaćoj avio-kompaniji rekla da je to pitanje »neozbiljno«.

»Ne stidimo se što podržavamo nacionalnu avio-kompaniju, jer je ona važna za ugled zemlje i nastavit ćemo je podržavati po svim pravilima zaštite konkurencije«, rekla je Brnabić.

Strategija razvoja turizma, prema njenim riječima, daje dobre rezultate, jer je povećan broj turista, a Air Serbia je zaslužna što je beogradski aerodrom postao regionalni.

Brnabić je navela kako je u prethodnih godinu dana investirano više od 81 milijarde dinara na cestovnu i željezničku infrastrukturu, te da je otvoreno 36 kilometara auto-cesta.

Na pitanje novinara Hrvatske riječi zbog čega nosi crnu uniformu i čime dokazuje svoje tvrdnje da se u Hrvatskoj obnavlja ustaštvo, ministar Aleksandar Vulin je izjavio da još nije sreo čovjeka koji tvrdi da ploča u Jasenovcu »Za dom spremni« nema nikakve veze sa ustaštvom.

Ploča Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), na kojoj piše »Za dom spremni« skinuta je u Jasenovcu i postavljena na području Novske. No, pitanje za Vulina je bilo da objasni zbog čega tvrdi da nekakva »obnova ustaštva« ima podršku države i građana. Naravno da Vulin nije odgovorio. Na koncu promocije rada Vlade, premijerka je rekla i sljedeće: »Hvala i mađarskom premijeru Orbánu i cijeloj mađarskoj Vladi što su uradili za Srbe u Mađarskoj, jer nikada nije više bilo novaca za srpsku kulturu u toj zemlji«.

I na koncu, premijerka je poručila: »Dajemo sve od sebe i nastavit ćemo svaki dan da bi Srbija išla naprijed« te pozvala medije i civilno društvo na konstruktivnost i na kulturu dijaloga. To bi valjda trebala biti uobičajena praksa, zar ne? Pa valjda se neće ići unazad?

Zvonko Sarić

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika