Tema Tema

Nada, ohrabrenje i kršćanski optimizam

Posjet Srbiji državnoga tajnika Svete Stolice, kardinala Pietra Parolina 30. lipnja i 1. srpnja, protekao je znakovito i bio je pun simboličkih gesta i poruka, kako za državne vlasti naše zemlje tako i za službenike i članove mjesne Crkve. Uslijedio je nakon posjeta Crnoj Gori (28. i 29. lipnja), koji je, protokolarno, bio sasvim drugačiji, uz vrlo svečani doček (i počasnu gardu), koji je priredio premijer Duško Marković, svečanu večeru s predsjednikom Milom Đukanovićem i služenje svečanih misa u katedralama u Baru i Kotoru, te u konkatedrali u Podgorici.

Susret s državnim vrhom

Parolina su, po diplomatskom protokolu, u Srbiji primili i s njime razgovarali predsjednica Vlade Ana Brnabić, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a predsjednik Aleksandar Vučić ga je primio u kurtoazni posjet. Očekivano, glavni naglasak u razgovorima bio je, sa strane nositelja vlasti u Srbiji, unisona zahvalnost na nepriznavanju neovisnosti Kosova od strane Svete Stolice, kao i pojašnjenja koja se tiču razgovora Beograda i Prištine, koji su u tijeku. Kardinal Parolin je, čini se, pristup svakom sugovorniku vrlo nijansirao. Predsjedniku Vučiću je zahvalio na svim aktivnostima koje državna tijela i institucije poduzimaju u cilju pomoći životu i radu katoličke zajednice u Srbiji, dok je ministru vanjskih poslova zajamčio da »Srbija u Svetoj Stolici može naći iskrenog sugovornika na teme očuvanja mira, kako na Balkanu tako i u čitavoj Europi, ali se zalažemo i za dijalog o miru i očuvanju religijskih i ljudskih prava«. U razgovoru s premijerkom prenio je podršku Svete Stolice europskim integracijama Srbije, dodajući da je »Europska unija u osnovi projekt mira i suživota različitih religija i nacionalnosti, kojem Srbija i regija zapadnog Balkana pripadaju«. Parolina je primio i srpski patrijarh Irinej.

Pozornost na stanje Katoličke Crkve u Srbiji kardinal je nastavio obraćati i tijekom drugog dana posjeta, koji je protekao u Novom Sadu, odazvavši se pozivu Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda. Njezin predsjednik Ladislav Német, zrenjaninski biskup, pozdravio ga je na početku nedjeljne mise, koju je uzoriti kardinal predvodio u župnoj crkvi Imena Marijina, skupa s nuncijem Lucianom Surianijem, svim biskupima Srbije, Crne Gore, Makedonije, te Kosova koji čine ovu konferenciju, te izaslanicima biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, svećenicima, uz asistenciju triju đakona i uz sudjelovanje mnogobrojnih vjernika grada i okolnih župa.

»Nadam se da se nakon Vašeg posjeta možemo nadati dolasku pape Franje, koga s iskrenim poštovanjem pozivamo ovdje u Srbiju. Mislim da je danas već svim ljudima dobre volje jasno da je papa čovjek mira, tolerancije i dijaloga«, kazao je Német u uvodu mise, tijekom koje su trojezično pjevali združeni zborovi Gradski zbor Neven i Santa Maria iz Bača i zborovi župe Imena Marijina, pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Davida Bertrana.

Novo crkveno sjedište

Sjedište Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metoda nalazi se u prostoru koji je do nedavna bio kao župni dom župe Svetoga Roka, i nalazi se pokraj istoimene crkve u Futoškoj ulici. Posljednjem svećeniku koji je rezidirao na ovom mjestu prestala je služba prije četiri godine, od kada prostor nije bio korišten za stanovanje. Biskupi Konferencije su na svojem zasjedanju u jesen 2017. dali suglasnost za započinjanje radova na adaptaciji ulične zgrade i dvorišnog prostora. Ulična zgrada je preuređena u uredski prostor u prizemlju i na katu, dok su u ostalome dijelu opremljene prostorije za prijeme i sastanke. Administrativno sjedište nedavno utemeljenog Međubiskupijskog suda bit će također u ovom prostoru i započet će s radom u rujnu ove godine.

Prije obreda blagoslova s kardinalom i biskupima pozdravio se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a predsjednik konferencije mons. Német predstavio je kardinalu sve biskupe Međunarodne biskupske konferencije, s kojima je on održao sastanak iza zatvorenih vrata. U obredu blagoslova sudjelovali su i episkop bački Irinej, njegov vikarni episkop Isihije, zastupnik u Skupštini Srbije i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, potpredsjednik Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama dr. Marko Nikolić i djelatnik Uprave Gavrilo Grban, te odgovorni graditelji. Uvodeći u obred, biskup Német je kazao:

»Mi, članovi Biskupske konferencije izabrali smo Novi Sad za sjedište konferencije iz više razloga. Novi Sad ima višestoljetno iskustvo multikulturalnog i multireligijskog života, duboki osjećaj za toleranciju i poštivanje različitih načina života. To je glavni grad Vojvodine, gdje živi ogromna većina katolika s područja Međunarodne biskupske konferencije. Za nas katolike na ovim prostorima, otvaranje ovog sjedišta izraz je solidarnosti vodstva Katoličke Crkve i vjernika širom svijeta. Mi živimo ovdje u manjini, i financijski nismo uvijek samostalni. Pomoć za ovaj projekt je sada došla iz Papal Foundation, Američke biskupske konferencije te fondacija Renovabis i Aid to the Church in Need, kojima srdačno zahvaljujemo. Nadam se da će naša prisutnost u Novom Sadu biti novi poticaj ekumenskim nastojanjima katolika u Srbiji i na terenu naše Konferencije, o čemu svjedoči i prisustvo visoke delegacije sestrinske Srpske pravoslavne Crkve«, rekao je on.

Zagovor svetih Ćirila i Metoda

»Ova struktura bit će mjesto za rad na širenju Kraljevstva Božjega, po službi kršćanskih zajednica, i susreta sa svima koji vjeruju u Krista i osobama dobre volje. Biskupi lokalnih crkava, u suradnji s papom, tražit će u dijalogu najbolje putove kako bi animirali život vjere Crkava koje su im povjerene i naviještali evanđelje u suvremenom svijetu, ojačani sigurnošću da uskrsli Gospodin uvijek prati svoju Crkvu. Neka ove pastire zagovaraju sveti Ćiril i Metod i neka svima budu primjer apostolskog žara i kršćanske mudrosti u prenošenju poruke evanđelja u današnjem svijetu«, kazao je kardinal u nagovoru prije blagoslova.

Vrlo znakovita i dojmljiva je bila molitva vjernika tijekom blagoslova, koju su predmolili biskupi, svatko na jeziku koji se pretežito koristi u biskupiji u kojoj ordiniraju. Srijemski biskup Đuro Gašparović predmolio je zaziv na hrvatskom jeziku, subotički biskup Ivan Pénzes na mađarskom, skopski biskup i eparh za katolike bizantskog obreda u Makedoniji Kiro Stojanov na makedonskom, barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj na albanskom, a egzarh za katolike bizantskog obreda u Srbiji Đura Džudžar na rusinskom jeziku. Nakon toga, kardinal je poškropio prostorije u prizemlju, uz astistenciju preč. Mirka Štefkovića, generalnog tajnika MBK, i moderatora svih događaja tijekom drugog dana kardinalovog posjeta. Pjevanjem je obred blagoslova uzveličao franjevački zbor mladih Kapistran pod ravnanjem Margit Beszédes.

Na čuveno novinarsko pitanje o posjetu pape Srbiji, upućeno na završnoj konferenciji za tisak, kardinal je kazao kako će »papa doći kada se ispune svi potrebni uvjeti, i kada svi budu suglasni da papa dođe«, dodavši da misli da su ti uvjeti sada »malo bolji«, no da se još ne može precizno odrediti kada će do posjeta doći.

Marko Tucakov

ANTRFILE

Poruke ohrabrenja katolicima u Srbiji

»Zabrinjavajuće je da se zajednica katolika u Srbiji smanjuje posljednjih godina zbog velike emigracije. Ipak, Isus nije rekao da nas treba biti puno, nego je rekao da budemo kvasac, sjeme koje je bačeno u zemlju da raste i donese puno ploda. Upućujem poruku nade, ohrabrenja i kršćanskoga optimizma katolicima u Srbiji da ovdje gdje žive svjedoče evanđelje«, poručio je kardinal Parolin.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika