Aktualno Aktualno

Na pomolu hrvatski odjel u Beregu

Od sljedeće školske godine, osim proširenja mreže srednjih škola u kojima se uči na hrvatskome jeziku, izvjesno je povećanje broja i osnovnih škola. U selu Bereg, koje pripada općini Sombor, od osam upisanih učenika u prvi razred Osnovne škole Moša Pijade, njih čak sedam izjasnilo se da želi pohađati nastavu na hrvatskome jeziku.

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić kaže da iz Ministarstva prosvjete znanosti i tehnološkog razvoja Srbije imaju uvjeravanja kako postoji dobra volja da se ovaj odjel odobri.

Sarić Lukendić navodi i kako je ovako veliki odaziv roditelja da upišu svoju djecu u hrvatski odjel uslijedio nakon što su ih posjetili nadležni iz HNV-a te dali podrobnije informacije o samom obrazovanju na hrvatskome jeziku i na koji način ova institucija podupire one koji ga pohađaju.

On ističe i da je otvaranje hrvatskoga odjela u ovome mjestu značajno ne samo za Hrvate već sve Berežane s obzirom na to da se time smanjuje mogućnost za gašenje škole. Dodao je i kako je važno da škola u Beregu bude prepoznata kao jedna od škola u kojoj se nastava izvodi i na hrvatskome jeziku, jer bi se tako čuvao identitet i kultura šokačkih Hrvata

U ovome većinskom hrvatskom selu do sada su učenici imali priliku izučavati predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Iz HNV-a ističu kako je sljedeća škola u kojoj se očekuje otvorenje nastave na hrvatskome jeziku Osnovna škola Ivan Goran Kovačić u Sonti, u općini Apatin.

J. D. B.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika