Aktualno Aktualno

Potpora i ohrabrenje

U cilju podrške mještanima Hrtkovaca koji su pripadnici hrvatske manjinske zajednice, zbog toga što je Vojislav Šešelj, koji je osuđen za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom devedesetih u Vojvodini, kupio nekretninu u tom mjestu, predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov, veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota, generalni konzul Generalnog konzulata u Subotici Velimir Pleša i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske Ivan Sabolić posjetili su 27. svibnja Hrtkovce. Tom prilikom nazočili su svetoj misi u crkvi svetog Klementa, nakon čega je u župnom domu održan neformalni razgovor s tamošnjim župnikom vlč. Ivicom Živkovićem, vijećnikom HNV-a Mirkom Paulićem i župljanima tog mjesta.

Najveći broj pitanja župljana odnosio se na njihovu sigurnost nakon kupovine kuće lidera radikala Vojislava Šešelja u Hrtkovcima. Ukazana im je mogućnost da o svim eventualnim problemima po pitanju njihove sigurnosti obavijeste krovnu instituciju Hrvata u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, kako bi se problemi rješavali na višoj razini. Od predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske hrvatskoj zajednici u Hrtkovcima ukazane su mogućnosti više vidova pomoći, na prvom mjestu poljoprivrednicima. Kao jedna od izloženih ideja kako bi se ta pomoć mogla ostvarivati bila je osnivanje zadruge za tri sela: Hrtkovce, Platičevo i Nikince. O tom prijedlogu će se ozbiljnije razmatrati u narednom razdoblju.

Bilo je riječi i o obrazovanju, mogućnostima upisa djece na sveučilište u Zagrebu, kao i o drugim olakšicama prilikom ostvarivanja njihovih prava. Jedan od prijedloga bio je da se u najskorije vrijeme osnuje kulturna udruga koja bi okupljala hrvatsku zajednicu iz sva tri sela. U cilju edukacije djece, narodni zastupnik Žigmanov iznio je prijedlog da se za djecu iz Hrtkovaca, Platičeva i Nikinaca organizira jednodnevna ekskurzija u Hrvatsku.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika