Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Početak jedne lijepe suradnje

 

Prošloga su vikenda (petak i subota) u Sesvetskom Kraljevcu u Hrvatskoj boravili predstavnici triju osnovnih škola iz bačkog podunavlja u kojima se izučava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, odnosno predstavnici triju škola iz mjesta u kojima većinski živi hrvatsko stanovništvo. Inicijator ovog susreta je Udruga građana »Urbani Šokci« iz Sombora, a cilj je bio povezati ove tri škole sa školom u Sesvetskom Kraljevcu. U Hrvatskoj su boravili predstavnici OŠ »Ivan Goran Kovačić« iz Sonte, OŠ »22. oktobar« iz Bačkog Monoštora i OŠ »Bratstvo-Jedinstvo« iz Sombora. U suradnju su uključene i mlađa pjevačka skupina KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora i mlađa folklorna skupina KPZH »Šokadija« iz Sonte.

Gosti su domaćinima priredili lijep kulturno-umjetnički program. Djeca iz Sombora predstavila su se tamburaškim izvedbama, solo pjevanjem i glazbom na klarinetu i trubi, a predstavila su se i djeca iz Fitnes studija »Abba«. U cjelovečernjem programu predstavljena je turistička ponuda grada Sombora, prikazane su fotografije uz tekstove Nikole Maširevića. Čitane su pjesme na hrvatskom jeziku i na bunjevačkoj i šokačkoj ikavici.

Sonćani su nastupili spletom igara »Vesela je Šokadija«, pjevana je šokačka himna »Šokadija« i govoreni su prigodni stihovi. Monoštorci su prikazali turističku ponudu sela, a predstavljeni su i običaji i stari zanati, dok je mlađa pjevačka skupina otpjevala nekoliko dječjih i drugih pjesama.

»Cilj je bio upoznati školu u Sesvetskom Kraljevcu s našom sredinom i uspostaviti trajnu suradnju, s tim da će na jesen ovaj posjet biti uzvraćen. Domaćini su se pokazali iznimno gostoprimljivim. Platili su nam put, boravak, hranu i noćenje. Uz predstavnike škola i Udruge 'Urbani Šokci', u Sesvetskom Kraljevcu su boravili i predstavnici lokalne vlasti grada Sombora: pomoćnica gradonačelnika Snežana Periškić i zamjenik predsjednika Skupštine grada Zoran Miler. Djeca su uz pomoć vodiča imala prigodu upoznati grad Zagreb, a posjetili su i Muzej grada Zagreba, zagrebačku katedralu, te su imala prigodu razgovarati i fotografirati se s gradonačelnikom Milanom Bandićem«, kaže Marija Šeremešić, predsjednica UG »Urbani Šokci«, koja je bila i glavna organizatorica ovoga susreta.

 

Zlatko Gorjanac

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika