Aktualno Aktualno

Zajednički do boljeg zakona

U sklopu posjeta Subotici, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina koje imaju sjedište u tom gradu – Mađara, Hrvata i Bunjevaca – te Židovskog saveza. Tema sastanka bili su uvjeti za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i predstojeći izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina.

Ministar Ružić je najavio da bi se u lipnju u skupštinskoj prodecuri trebala naći tri zakona koja reguliraju manjinska pitanja, među kojima i Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.

»Na zakonu smo predano i inkluzivno zajedno radili. Koordinacija nacionalnih vijeća je dala veliki broj konstruktivnih prijedloga koji su uvaženi i očekujem da i danas uradimo nijansiranje u svezi s određenim pitanjima na koje su predstavnicima nacionalnih vijeća ukazivali i na sjednici Savjeta kojim je predsjedavala predsjednica Vlade. Intencija zakona je da se prije svega jasnije definiraju nadležnosti nacionalnih vijeća. Također, pokušat ćemo u skladu s preporukama savjetodavnog komiteta Savjeta Europe težiti ka tome da umanjimo prekomjernu politizaciju vijeća, a jedno od pitanja je i njihovo transparentnije financiranje i poslovanje. I sve druge nedorečenosti zakona, koje smo u praksi kroz funkcioniranje nacionalnih vijeća zajedno sagledavali, pokušat ćemo unaprijediti«, izjavio je ministar Ružić.

Dodao je i da je ovo veoma značajna godina za sve pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji, jer će biti održani izbori za njihova nacionalna vijeća.

»Koristim i ovu priliku da pozovem pripadnike nacionalnih manjina da iskoriste svoje aktivno ili pasivno biračko pravo, da se upišu u poseban birački popis. Radimo na unapređenju toga popisa, kada ovi zakoni budu izglasani, 20-30 dana bit će potrebno da popis bude ažuriran i usklađen po novom modelu. Radimo i edukacije po općinama s osobama koje će raditi na upisu u poseban birački popis, kao i na ulozi javnog bilježnika kada budemo došli u proceduru izbornog ciklusa«, kazao je Ružić dodavši da će, u svezi novih zakona koji uređuju manjinska pitanja, uskoro biti održan još jedan sastanak predstavnika nacionalnih manjina s premijerkom Anom Brnabić.

Sastanku je nazočio i predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

»U cjelini, novi zakon neće donijeti bitnije novine već samo kristaliziranje postojećeg sustava. Neke primjedbe Koordinacije nacionalnih vijeća su usvojene poput one o navodnom sukobu interesa, gdje je bilo najprije predviđano da članovi političkih stranaka ne mogu biti članovi nacionalnih vijeća. Sada je to izmijenjeno. Ili, recimo, pitanje kaznenih odredbi koje su se odnosile isključivo na nacionalna vijeća, odnosno njihove predsjednike. To je izmijenjeno na način da su unijete neke kaznene odredbe i za neke slučajeve u kojima državna tijela ne poštuju manjinska prava«, kaže Bačić.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika