Tema Tema

Dogovoreno i ostvareno

Od sljedeće školske godine 2018./19. srednjoškolcima će biti dostupno pet profila na hrvatskome jeziku u Subotici, od kojih su tri nova. Osim već postojećeg općeg smjera u Gimnaziji Svetozar Marković i jednoga profila u Politehničkoj školi, od jeseni na hrvatskome jeziku nastava će se odvijati i u jednome odjelu u Srednjoj medicinskoj školi, smjer medicinska sestra – odgojitelj te u dva odjela u Politehničkoj školi, smjer Tehničar grafičke dorade i Tehničar tiska te Izvođač instalaterskih i završnih građevinskih radova.

Ovaj veliki korak naprijed kada je ostvarivanje prava Hrvata u pitanju predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća ocjenjuju kao plod suradnje između Ministarstva prosvjete znanosti i tehnološkog razvoja, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te HNV-a.

Traži se mjesto više

Jedna od preporuka sa VII. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora između Hrvatske i Srbije koja je održana prije nepuna četiri mjeseca bila je upravo i proširenje mreže škola, naročito obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi.

Da je ovo izuzetno važno ističe savjetnica predsjednika HNV-a za razvojne projekte Jasna Vojnić: »Godinama smo pokušavali povećati mogućnost da nakon osnovne škole djeca mogu nastaviti obrazovanje na hrvatskome jeziku. U prosjeku oko polovice onih koji završe osnovnu školu na hrvatskome jeziku upisivali su srednje škole na srpskom jeziku jer nije postojala druga mogućnost, niti je bilo sukladno njihovim profesionalnim interesima. Sada je paleta srednjih škola proširena i imamo čak pet srednjoškolskih profila«, kaže Vojnić.

Ona dodaje i kako je smjer medicinska sestra – odgojitelj vrlo važan za hrvatsku zajednicu jer će se na taj način školovati kadrovi za jaslice na hrvatskom kojih još uvijek nema. Navodi Vojnić i da će potrebe za ovom strukom biti i u školskom centru kada se otvori jer će se na taj način kapaciteti vrtića na hrvatskome povećati.

»U ovome trenutku broj onih koji traže mjesto u vrtićima na hrvatskom jeziku je gotovo dvostruko veći od postojećega kapaciteta. Traži se mjesto više, tako ćemo mi proširenjem tih kapaciteta imati potrebu i za povećanjem stručnoga kadra«, kaže Vojnić.

Savjetnica predsjednika HNV-a najavljuje u skorije vrijeme i otvaranje novih odjela osnovnih škola i vrtića na hrvatskome jeziku.

Osnaženo povjerenje

Proširenje mreže obrazovnih profila u srednjim školama, naročito kada je riječ o Srednjoj medicinskoj školi predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov prokomentirao je kao realizaciju onoga što je dogovoreno na susretu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 20. veljače.

»Ova odluka srbijanskoga Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja potvrda je da se rješavanju pitanja od važnosti za hrvatsku zajednice pristupa odgovorno, tj. da se dogovoreno i ostvaruje, vjerujemo, na obostrano zadovoljstvo. Na taj način predsjednik Vučić se očitovao kao čovjek koji ozbiljno drži do svojih danih riječi, što onda, u konačnici, dodatno ohrabruje građane hrvatske nacionalnosti i snaži povjerenje u institucije države. Naime, ovom prilikom smo se osvjedočili u spremnost državnih tijela da udovolje legitimnim zahtjevima predstavnika Hrvata u Vojvodini, a predsjednika Vučića prepoznali kao vjerodostojnog i odgovornog pregovarača«, kaže Žigmanov.

Naime, tom prigodom predsjedniku Vučiću predočen je jedan od problema u području obrazovanja – nedovoljni broj obrazovnih profila na srednjoškolskoj razini obrazovanja. Kako je Žigmanov obrazložio, to je učenike koji se obrazuju na hrvatskome stavljalo u neravnopravni položaj u odnosu na učenike drugih nacionalnih manjina.

Lektorat prijeko potreban

Otvaranje novih srednjoškolskih profila na hrvatskome jeziku zahtijeva dodatni nastavnički kadar, kao i udžbenike. Dopredsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal kaže kako će HNV sve svoje mogućnosti usmjeriti na to da nastavni kadar u sve tri srednje škole bude jezično stručan.

»Ono što možemo uraditi jest da organiziramo seminare i druge aktivnosti koje su usmjerene na jačanje jezičnih kompetencija nastavnika koji rade u nastavi. Imamo pravo i predlagati školama stručne kadrove, s obzirom na to da je jezična stručnost jedan od uvjeta da netko bude uposlen u nastavi na hrvatskome jeziku«, kaže Uršal.

Ona ističe i da je osnivanje lektorata prijeko potrebno kako bi se utvrdila jezična stručnost kadrova koji će predavati u novim profilima, ali i onih koji godinama predaju hrvatskim odjelima kako bi se poboljšala kvaliteta nastave, te olakšalo učenicima polaganje državne mature.

»Kada budemo imali lektorate, imat ćemo mogućnosti da uposlimo jezično stručni kadar jer će ondje dobiti potvrdu o poznavanju samoga hrvatskoga jezika, kao i terminologije predmeta koji predaju. Izrazito nam je važno da se nastava odvija na hrvatskome jer će učenici koji sada završavaju prvi razred srednje škole i generacije mlađe od njih ubuduće na kraju srednje škole polagati državnu maturu i strukovne ispite na hrvatskome«, navodi dopredsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a.

U cilju unapređenja nastave, od sljedeće školske godine su osigurana i dva prosvjetna savjetnika koji će od nastavnika zahtijevati da nastava ima kvalitetu propisanu standardima.

»Vidjet ćemo je li ti nastavnici predaju na hrvatskome, pišu li pripreme na hrvatskome i kakvu literaturu koriste. Tako ćemo imati mogućnost sustavno djelovati i unaprijediti nastavu. Želimo olakšati nastavnicima koliko god je to moguće, a od njih očekujemo entuzijazam i ljubav prema poslu koji rade«, kaže Uršal.

Iako problem srednjoškolskih udžbenika nije riješen niti za profile koji su aktualni deset godina, Uršal kaže kako se za nove već našlo prijelazno rješenje. HNV će pribaviti strukovne udžbenike iz Hrvatske te odmah krenuti u proces njihove akreditacije.

J. Dulić Bako

 

Sastanak

U Srednjoj medicinskoj školi u utorak, 22. svibnja, održan je sastanak predstavnika HNV-a i ravnatelja ove škole. Zamjenik ravnatelja Miomir Jovanić Žaki rekao je ovom prigodom kako mu je drago da su trogodišnji pregovori s HNV-om konačno urodili plodom te će i u ovoj školi biti otvoren odjel na hrvatskome jeziku.

 

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika