Aktualno Aktualno

Izložba Što smo vam to napravili?

Svako grafičko rješenje koje radim, radim segmentalno i kada se to sve stavi u jednu cjelinu poput ove izložbe, onda zapravo vidim koliko tu ima promišljanja i kao cjelina djeluje vrlo zanimljivo, kaže autor izložbe Darko Vuković *  Riječ je o nizu dopadljivih ostvarenja koja estetički prate trendove u tipografiji i slikovnoj komunikaciji, ocijenila je povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković-Dulić

Prije deset godina Autonomna pokrajina Vojvodine donijela je odluku o osnivanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. U povodu toga Zavod će cijele godine raznim događanjima obilježiti desetljeće djelovanja, a prva u nizu aktivnosti bila je izložba najuspjelijih vizualnih ostvarenja izdanja, nagrada, programa, kalendara...

Izložba je otvorena u četvrtak, 5. travnja, u prostorijama Zavoda. Autor postava pod nazivom Što smo vam to napravili?, redoviti profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Darko Vuković kaže kako je izložba organizirana na njegovu, ali i inicijativu djelatnika Zavoda kako bi se pokazao plodonosan rad ove institucije tijekom prvog desetljeća postojanja.

Cjelina od segmenata

Zavod je do sada  izdao 47 tiskane publikacije, tri nosača zvuka, održana su 53 znanstvena kolokvija, organizirano je više desetaka stručnih skupova, realizirano desetak znanstvenih istraživanja, dodijeljene su četiri nagrade u području naklade knjiga, osnažena je kultura sjećanja, kreativna suradnja sa svim čimbenicima kulture Hrvata u Vojvodini, potpisano je osam sporazuma s visokoškolskim i znanstvenim institucijama iz Hrvatske i Mađarske i povećana je vidljivost kulture putem internetskog portala. Za sve navedeno, gotovo od samoga osnutka institucije, od 2009. godine vizualna rješenja dao je grafički dizajner prof. art. Vuković.

»Svako grafičko rješenje koje radim, radim segmentalno i kada se to sve stavi u jednu cjelinu poput ove izložbe, onda zapravo vidim koliko tu ima promišljanja i kao cjelina djeluje vrlo zanimljivo. Svega ovoga ne bi bilo bez divnih ljudi iz Zavoda koji su pripremali puno tekstova i puno radili na svemu tome, a ova vizualna rješenja su krajnji produkt kako bi njihova promišljanja, razmišljanja, analize bile što prijemčivije i što bolje primljene kod onog pučanstva za koje je zapravo i namijenjeno«, kaže Vuković i ujedno i najavljuje kako će izložba iste tematike za proslavu 20 godina postojanja Zavoda imati drugačiji izgled, suvremeniji te da će, baš kao i ova, pratiti rad institucije.

Iako Vuković ima suradnju i s Hrvatskim nacionalnim vijećem i Novinsko-izdavačkom ustanovom Hrvatska riječ, kaže da su mu grafička rješenja koja radi za Zavod posebna stvar, jer i sam dolazi iz područja kulture te mu predstavljaju dodatni izazov kako se ne bi ponavljao.

Odijelo ne čini čovjeka, ali...

Iz Zavoda kažu kako će tijekom cijele godine biti organizirane različite aktivnosti povodom obilježavanja deset godina od osnutka, a da su ovom izložbom htjeli prikazati vizualne i likovne sastavnice rada.

»Do sada smo već imali određene napise na našoj mrežnoj stranici, ovo je prvi javni događaj kada je u pitanju obilježavanje obljetnice, a bit će ih još – prikazivanje svega onoga što smo do sada uradili ali i plasman onoga što će biti rađeno u narednom razdoblju«, kaže ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.

On ističe da su se prilikom osmišljavanja i realiziranja programa Zavoda uvijek vodili starom izrekom kako odijelo ne čini čovjeka, ali da puno govori o njemu. Zbog toga je ova institucija od početka imala strateško opredjeljenje i plansko djelovanje kada je u pitanju vizualni prikaz njihova rada a to su realizirali uz angažman Darka Vukovića, koji je, kako Žigmanov kaže, jedan od reprezentativnijih osoba prisutnih u hrvatskoj zajednici kada je u pitanju likovnost.

O osnovnoj zadaći, ali i usmjerenju za budućnost ove prve profesionalne ustanove u području kulture osnovane s ciljem da radi na očuvanju, unapređenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata Žigmanov kaže:

»Moramo biti svjesni da je naša temeljna zadaća biti dosljedni u profesionalnosti, u afirmaciji izvrsnosti i služenju onoga što je najvrjednije i to ne sebe radi ili nas nego same stvari, a to je kultura hrvatske zajednice u Vojvodini. To je ona temeljna vrijednost koja nas je sve okupila u misiji da ju očuvamo i razvijamo.«

 

Ostvarenja trendova

 

 

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković-Dulić.

»Riječ je o nizu dopadljivih ostvarenja koja estetički prate trendove u tipografiji i slikovnoj komunikaciji«, ocijenila je Vuković-Dulić i dodala kako se vizualna komunikacija Zavoda odlikuje kontinuiranim i osmišljenim oblikom prisustva te da je on često i nedovoljno naglašen kao autorski.

»Vrlo su rijetke institucije općenito, ali i institucije kulture koje se dosljedno i kontinuirano u okviru svog poslovanja ambiciozno i plansko organiziraju i vode računa o kompletnom vizualnom identitetu«, rekla je ona.

Vuković je istaknula i kako kvalitetne vizualne produkcije ne bi bilo bez kvalitetnog odnosa i razumijevanja poručitelja i samoga autora.

»Dugogodišnja suradnja Vukovića i Zavoda svjedoči upravo takvu razinu odnosa koji je rezultirao prepoznatljivim identitetom koji je gotovo postao asocijacija na ovu instituciju«, smatra ona.

 

J. Dulić Bako

 

 

 

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika