Aktualno Aktualno

Testovi za pravu odluku

Profesionalna orijentacija učenika u Benkovcu organizira se treću godinu za redom, a i ovoga puta namijenjena je učenicima sedmih razreda osnovne i trećih razreda srednje škole. Ove godine očekuje se još viša kvaliteta rada jer su nabavljeni originalni testovi za provjeru sposobnosti. »Uvijek postoje prijatelji koji nam pomažu, tako nam je ovoga puta u susret izišao Jure Mišković ravnatelj OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine, u Zagrebačkoj županiji, koji nam je osigurao originalne testove na hrvatskom jeziku za profesionalnu orijentaciju, što nam je izuzetno značajno«, rekla je Jasna Vojnić, savjetnica predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća koja se s Miškovićem sastala u Zagrebu 16. ožujka.

Program profesionalne orijentacije za koji svi imaju samo riječi hvale ove godine bit će održan od 17. do 26. kolovoza u Benkovcu. Program profesionalne orijentacije, kako je pojasnila Jasna Vojnić, održava se deset dana, od toga šest dana se rade razne radionice i spomenuti testovi, a četiri dana se koriste za upoznavanje domovine kada se organiziraju izleti i druženja. Program radionica je zamišljen da se sudionici prvo upoznaju s pravilima rada u skupini, tu je i međusobno upoznavanje sudionika, a potom i upoznavanje samoga sebe. U dijelu upoznavanja sebe prvo sudionici upoznaju svoj dosadašnji put, izrađuje se linija života, razvijanje filma, pravi se osobni grb, te je tu i spomenuto profesionalno testiranje.

Kako je rekla Jasna Vojnić, tijekom boravka u Benkovcu obrade se sve oblasti zanimanja, izrađuju se grafikoni i s testom ličnosti sve se uklopi u listu želja. »S obzirom na interes i sposobnosti  donosimo zaključak koja su to zanimanja koja djeci, točnije mladima odgovaraju. Prisutne su i radionice poput radionica upoznavanja svakog ponaosob, Božji plan za moj put, Moja obitelj i moj put, Doprinos zajednici s mojim talentima, Ja za deset godina, a na kraju se upoznajemo s mogućnostima, koje škole postoje, koji fakulteti, kako izgleda državna matura, kako izgleda mala matura«, pojasnila je Jasna Vojnić. Tijekom ovih deset danas postoji i mogućnost osobnih razgovora sa svećenikom i psihologom, svaki dan se služi sveta misa, te se na taj način produbljuje i duhovnost kod mladih.

Program profesionalne orijentacije oganizira Hrvatsko nacionalno vijeće uz pomoć Udruge Naša djeca, a cijena boravka iznosi 70 eura.

Svi zainteresirani učenici sedmih razreda osnovne, odnosno trećih razreda srednje škole, koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili su je u osnovnoj školi pohađali, a nastavili su srednju školu na srpskom jeziku mogu se prijaviti osobno u Hrvatskom nacionalnom vijeću ili na mail: savjetnica@hnv.org.rs

Ž. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika