Tema Tema

Na korak do realizacije

Proširenje Bajskog groblja za blizu 10 hektara

Nedostatak prostora za sahranjivanje na subotičkim gradskim grobljima koja su u nadležnosti Javnog komunalnog poduzeća Pogrebno višedesetljetni je problem, kojem, po svemu sudeći, predstoji rješenje. Naime, na temelju Studije urađene u prosincu 2017. godine, započeto je s izmjenom Plana detaljne regulacije (PDR) kako bi se prostor nekadašnjeg sportsko-rekreacijskog kompleksa As&trade priveo namjeni, odnosno kako bi se tu planski izgradilo groblje. Na posljednjoj sjednici Skupštine grada u veljači usvojena je odluka o izradi PDR-a za proširenje gradskog dijela Bajskog groblja u Subotici na prostor jugozapadno od postojećeg do Ulice Frana Supila.

Proširenje umjesto izgradnje centralnog groblja

 Po Generalnom urbanističkom planu (GUP) Subotica-Palić iz 1983. godine planirana je izgradnja centralnog groblja na potezu preko puta današnje Industrijske zone, podsjeća ravnateljica JKP-a Pogrebno Vesna Prćić.

»To je potez koji bi obuhvatio oko 63 hektara crnice, dakle za groblje bi se uzele plodne njive. Ta ideja je već tada ocijenjena kao prilično megalomanska s obzirom na to da je najprije trebalo uraditi eksproprijaciju, odnosno svim sadašnjim vlasnicima isplatiti cijenu određenu propisima, i to bez mogućnosti da se utječe ukoliko bi netko bio nezadovoljan. Potom bi se na tom prostoru trebalo krenuti s ozelenjavanjem, izgradnjom infrastrukture, ograđivanjem, pa tek tada izgradnjom grobnih mjesta, a i onda bi se postavilo pitanje tko bi prvi bio sahranjen na groblju kojem možda nešto nedostaje, koje je daleko ili na koje građani nisu navikli«, pojašnjava ona.

Problem nedostatka mjesta za sahranjivanje na Bajskom groblju na različite se načine rješava već šest godina, a nakon što se vlasnik spomenutog kompleksa 2013. godine obratio nadležnima u Pogrebnom s namjerom da ga želi prodati, pojavilo se i rješenje za njega.

»Do sada su postojale razne političke volje i želje, tehnički i administrativni problemi, a sada smo na korak da se ovo realizira onako kako bi po nama bilo jedino dobro, a to je da se taj cijeli prostor preuzme i pretvori u novu parcelu. Samim tim više ne bismo radili one ne atraktivne mjere, a to je poništavanje parcela raka kako bi se došlo do novih prostora. Moram napomenuti da je prije nešto više od 15 godina JKP Pogrebno otkupilo dva susjedna dvorišta u odnosu na Bajsko groblje, ali budući da su bila jako mala, problem nedostatka prostora riješen je za kratko razdoblje od svega dvije-tri godine. Potrebe su mnogo veće, a na ovaj način problem rješavamo za znatno duži period budući da se osigurava veliki broj grobnih mjesta«, ističe Vesna Prćić.

Izgled proširenog dijela

 Bajsko groblje će biti prošireno za 9,72 hektara i to je prostor gdje su se ranije nalazili ribnjak i jezero. On je u potpunosti ograđen i na njemu postoje objekti koji se lako mogu privesti planiranoj namjeni, kaže direktorica Pogrebnog.

»Ribnjak je već godinama isušen i radi se o jednoj depresiji, a u jezeru je voda bila onolikog nivoa koliko su pumpe gurale u njega vodu. Veoma je značajno što bi se izgradnjom potpornih zidova između sadašnjeg i novog dijela groblja spriječilo daljnje urušavanje ili odronjavanje postojećeg gradskog dijela gdje su grobovi. Time bi se dobio i znatan broj rozarijuma i kolumbarijuma, mjesta za pohranu urne u zemlji i u zidovima koji se zidaju, budući da je sve veći broj naših sugrađana koji rade kremacije. Također, došlo bi do otvaranja Maglajske ulice, koja je do sada bila slijepa, a iz nje bi bio jedan od ulaza u groblje i osam parking mjesta. Iz Ulice Frana Supila planirano je 99 parking mjesta, s tim da se razmatra mogućnost da se eventualno proširenjem puta parking izmjesti na lijevu stranu prema postojećim kućama, i da se time dobije 198 mjesta za parkiranje.«

Prema riječima Vesne Prćić drukčije će se pristupiti planiranju izgradnje grobnih mjesta i planira se izgradnja tzv. montažnih grobnica koje štede prostor. To su grobnice sa sprovodima od gore i njih je planirano oko 2.935. U planu je i izgradnja grobnih mjesta uređenih s jednakim spomenicima i zasađenim travnjakom, ukupno 4.264.

»Ovo bi bilo groblje gdje se ne bi ništa diralo od postojećeg zelenila. Također, planiran je prostor koji smo u radnoj verziji nazvali In memoriam prostor. Naime, u svim gradovima u okruženju, a naravno i u metropolama, na nekom od gradskih groblja postoji mjesto gdje svi koji su stanovnici tog grada mogu otići i u mislima biti sa svojim pokojnicima. Obično je za ta mjesta vezan neki simbol koji predstavlja vječnost, a to su voda ili vatra. Vremenom bi se izgradila i jedna moderna mrtvačnica koja bi na primjeren način bila osnova za ispraćaj posmrtnih ostataka. Budući da je u potpunosti ograđen, ovaj prostor je idealan za uspostavljanje i prvog video nadzora na groblju koji bi tada širili ka postojećem gradskom groblju s obzirom na to da i sada postoje kamere koje imaju pogled na 360 stupnjeva pa su samim tim korisne za pokrivanje ovako velikih prostora kao što je groblje«, navodi Prćić.

Sadašnji i budući koraci

 Parcela na kojoj se nalazio nekadašnji sportsko-rekreacijski kompleks u vlasništvu je kompanije Jovanović iz Šapca, dakle pravne osobe, a samu kupovinu može obaviti isključivo grad, kao osnivač JKP Pogrebno, koji i pregovara s ovom kompanijom  o uvjetima i načinu kupoprodaje.

»Dio u koji sam ja upućena je da će se vjerojatno raditi o obračunu i isplati tijekom više godina jer tako odgovara gradu, a to je prihvatio i prodavač. Stupanje u posjed očekuje se već nakon isplate prve rate. Trenutno je u tijeku radni javni uvid u Plan detaljne regulacije (PDR) proširenja Bajskog groblja, nakon čega će urbanisti, uzimajući u obzir primjedbe i sugestije građana, izraditi konačan PDR.«

Vesna Prćić očekuje da će za otprilike dva do tri mjeseca biti gotov Plan detaljne regulacije koji tada ide na javni uvid, na javnu raspravu i nakon toga Skupština usvaja konačnu odluku o njegovom usvajanju. Potom će se steći uvjeti u dijelu planskih dokumenata da se ova parcela i kupi i tada kreću pregovori poduzeća s gradom oko toga kada ono stupa u posjed izrade Plana uređenja groblja, koji se radovi prvo očekuju odnosno što se planira i kojom dinamikom.

LEGENDA:

A-G Prostor za sahranjivanje – grobnice s 4 grobna mjesta

H-J Prostor za sahranjivanje – rake – američke parcele – rake s potpornom gredom za spomenike

K Plato za rasipanje pepela

L Rozarijum u ružičnjaku

LJ Plato sjećanja (in memoriam)

M Prostor za suho cvijeće, vijence i smeće

N Aleja s grobnicama

 

Ivana Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika