Aktualno Aktualno

Premijerka nije za garantirane mandate

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je prošle subote, 17. ožujka, u intervjuu za HRT u Beogradu kako ne misli da bi Hrvati trebali imati zajamčeno zastupničko mjesto u srbijanskom parlamentu, izrazila je nadu kako neće biti potrebna arbitraža za rješavanje pitanja granice na Dunavu, kao i spremnost da se prione rješavanju pitanja nestalih te ustvrdila da nije Vučićeva »produžena ruka«.

Ana Brnabić je rekla da su učinjeni pomaci nabolje kada je riječ o statusu hrvatske zajednice u Srbiji, ali da ta zajednica ustraje na svojem zahtjevu da dobije zajamčeno mjesto u parlamentu na temelju Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina iz 2004. godine.

No, Brnabić je rekla kako nije za to da »svaka nacionalna manjina obvezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu«, zato što misli »da smo mi razvili mehanizam da na neke druge, institucionalne načine u potpunosti zaštitimo pravo i slobode nacionalnih manjina.« No, dodala je kako se o tome može razgovarati ukoliko hrvatska nacionalna manjina smatra da njihova prava treba zaštiti dodatno.

U pogledu granice na Dunavu, Brnabić je izrazila nadu kako neće biti potrebna arbitraža te da će dvije zemlje u roku od dvije godine bilateralnim razgovorima uspjeti pronaći rješenje. Brnabić je rekla da je srbijanska Vlada odredila sastav izaslanstva za vođenje pregovora o granici s Hrvatskom i istaknula je i kako je zadovoljna učinkovitošću s kojom su dvije vlade počele raditi poslije sastanka i posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj.

Glede nestalih, srbijanska premijerka izrazila je nadu da će i to pitanje biti riješeno što je moguće prije. »To je svakako jedno od najtežih i najvažnijih pitanja za obitelji tih ljudi, a općenito i za odnose između Hrvatske i Srbije. Nakon sastanka i posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj, i predsjednik Vučić i predsjednica Grabar-Kitarović imali su sastanke s obiteljima nestalih. Drago mi je i da će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetiti Beograd 23. ožujka kada će razgovarati i sa srbijanskom ministricom pravosuđa Nelom Kuburović i to će biti jedno od pitanja. Vjerujem da će se to spustiti na razinu radne grupe i da ćemo krenuti raditi na tome da se što prije riješi«, rekla je Brnabić i naglasila kako Hrvatska i Srbija imaju goleme potencijale za zajedničku suradnju koji u ovom trenutku nisu potpuno iskorišteni. »U 2017., naša ukupna razmjena povećana je 14 posto u odnosu na 2016., i to je i dalje malo u odnosu na ono što možemo imati«, zaključila je Brnabić.

Bio je to prvi intervjuu Ane Brnabić za hrvatske medije otkako je postala premijerkom Srbije.

Žigmanov: Obveza, a ne stvar mišljenja

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je, reagirajući na izjavu premijerke Brnabić za HRT da ne misli da bi manjine trebale imati garantirano mjesto u srbijanskom parlamentu, poručio na redovitoj Skupštini stranke 18. ožujka u Subotici da ga takav stav čudi, jer predstavnici srpske manjine koriste taj instrument u zemljama u regiji.

»Pitanje garantiranih mandata za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji nije stvar mišljenja nositelja vlasti u ovoj zemlji, već je to obveza Srbije proistekla iz međudržavnog sporazuma, u članku devet, koji je Srbija potpisala s Hrvatskom«, rekao je Žigmanov.

Na svom twitter nalogu Žigmanov je napisao: »Ovakve poruke najviših državnih dužnosnika Republike Srbije uopće ne hrabre! Kako bi Srbija reagirala kada bi premijer Hrvatske izjavio da Srbi u Hrvatskoj ne bi trebali imati garantirane mandate?«

Z. S.

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika