Tema Tema

Rješenje na pomolu

Krajem 2016. Hrvatsko nacionalno vijeće usvojilo je Strategiju obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji za razdoblje od 2017. do 2021. na temelju koje se osnivanje obrazovno-odgojnog centra u Subotici nametnulo kao logično rješenje postojećih izazova. Tijekom protekle godine formiran je tim za izradu elaborata Centra, a njegov Nacrt službeno je predan kao dokument na sedmoj sjednici Međuvladinog mješovitog odbora, održanoj 30. i 31. siječnja u Beogradu i Monoštoru te je njegov osnutak ušao u preporuke ovog odbora.

U cilju upoznavanja javnosti sa sadržajem Nacrta elaborata za osnutak obrazovno-odgojnog centra, u utorak, 13. veljače, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je javna prezentacija spomenutog dokumenta. Predstavila ga je koordinatorica tima za njegovu izradu, savjetnica predsjednika HNV-a za razvojne projekte Jasna Vojnić.

Kako je rekla Vojnić, Nacrt elaborata zapravo je nastavak Strategije, a među ostalim sadrži izazove s kojima se treba suočiti u području obrazovanja te prijedlog rješenja koji se sastoji u osnutku obrazovno-odgojnog centra. Također, u ovom dokumentu, u okviru analize uvjeta za osnutak Centra, pojašnjeni su politički, ekonomski i sociološki konteksti, predstavljen je prijedlog plana njegovog osnutka i ustroja, potom istraživanje je rađeno u povodu ispitivanja javnog mnijenja o osnutku ove ustanove, građevinski uvjeti, prostor, uređenje itd. Vojnić je naglasila i da je ovaj dokument vrlo fleksibilan i podložan promjenama.

Osiguran prostor

Obrazovno-odgojni centar u Subotici ima stabilno i sigurno uporište kada su u pitanju i pravni, ekonomski, sociološki i politički aspekt istakla je koordinatorica tima. Kako je rekla, mnogi od ovakvih centara u susjednim državama koje je tim proteklih nekoliko mjeseci obišao prilikom osnutka nisu imali tako dobre preduvjete kao što je slučaj sa subotičkim te kaže da se može za dvije-tri godine očekivati početak rada ovoga obrazovno-odgojnog centra.

Kako je navedeno u Nacrtu elaborata, s pravnog aspekta novi Zakon o osnovama sistema i obrazovanja u Srbiji predvidio je osnutak ovakve ustanove kao javne u kojoj se ostvaruje više različitih razina obrazovanja i odgoja. Gledano s ekonomskog aspekta centar je logičan korak s obzirom na to da se u Srbiji u bližoj budućnosti ne može očekivati značajnije ulaganje u razvoj obrazovanja, Republika Hrvatska i Katolička Crkva su voljne pomoći, a grupiranje malobrojnih odjela iz pet osnovnih škola doprinosi racionalizaciji mreže osnovnih škola Srbije. Sa sociološkog aspekta djeci se mora omogućiti biranje većih skupina pogodnih za socijalni razvoj unutar objedinjenog centra s većim brojem učenika, dok je politički gledano, uzimajući u obzir da se Srbija nalazi u procesu EU intergracija, pravi moment načiniti odgovarajuće reforme kako bi se omogućili uvjeti za učinkovitije ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Kao velika prednost ulaska u projekt osnutka obrazovno-odgojnog centra navodi se činjenica da je Katolička Crkva, odnosno Subotička biskupija voljna ustupiti zgradu na korištenje u kojoj bi centar bio smješten. Riječ je o dva objekta i placu u Ulici Matije Gupca broj 8-10, koji izlazi i na ulicu Harambašićeva 5. Uz renoviranje postojećih objekata i nadogradnju novih kvadrata planirano je da Centar ima 3700 m2 plus. Predviđen je prostor i za sportsku dvoranu, svečanu dvoranu, kuhinju, parkirališna mjesta...

Nacrtom elaborata procijenjena vrijednost radova je četiri milijuna eura, a ona obuhvaća rekonstrukciju i dogradnju, rušenje, izgradnju, uređenje prostora i izradu projektno-tehničke dokumentacije. Elaboratom je predviđeno da će financijska sredstva za izgradnju dijela objekta i rekonstrukciju postojećeg u cijelosti osigurati osnivač, odnosno HNV. Vojnić je istakla da je Hrvatska obećala pomoć HNV-u, kao i Katolička Crkva preko partnera u zapadnoeuropskim zemljama, ponajprije Njemačkoj gdje postoji humanitarna organizacija za pomoć katoličkom življu u zemljama istočne i jugoistočne Europe.

Izvrsnost, suvremenost, očuvanje identiteta...

Vojnić je istakla da će se ustroj Centra temeljiti na vrijednostima kao što su izvrsnost, suvremenost, očuvanje identiteta, kršćanski odgoj i otvorenost za sve druge nacije.

Nacrt elaborata projicira da će obrazovno-odgojni centar sadržati tri ustanove koje će obavljati djelatnost predškolskog, osnovnoškolskog i srednjeg obrazovanja i odgoja s maksimalno 430 djece. Nastava će se odvijati na hrvatskome jeziku, jednosmjenski u prijepodnevnoj smjeni. U predškolskoj ustanovi planirano je tri odgojno-obrazovne skupine – jasleni uzrast, mješovita skupina i pripremni predškolski program s najviše 70 učenika. Za osnovnoškolsku naobrazbu predviđeno je osam odjela (od 1. do 8. razreda) u kojoj bi bilo do 240 učenika, dok će srednja škola biti gimnazija općeg tipa i imat će četiri odjela (od 1. do 4. razreda) s maksimalno 120 učenika.

U pauzi nakon petog sata predviđen je kuhani ručak za sve učenike, a nakon škole imat će mogućnost produženog boravka i pohađanja različitih programa i izvannastavnih aktivnosti od sportskih, preko kulturno-umjetničkih do zabavno-rekreativnih.

Kako je Vojnić rekla, za prvi ciklus osnovne škole (od 1. do 4. razreda) Centar bi osigurao učitelje koji bi išli u prigradska mjesta gdje bude zainteresiranih za nastavu na hrvatskome, a od drugog ciklusa osnovne škole i za gimnazijalce, kao i za prvi ciklus osnovnih škola iz grada, nastava bi se odvijala isključivo u Centru. Prijevoz bi bio osiguran za sve učenike.

U predstavljenom dokumentu je navedeno da će ustanove u sklopu Centra biti opremljene suvremenim namještajem za odgojne sobe i učione, učilima i opremom, sukladno standardima koje propisuje Srbija, ali i dodatno opremljene suvremenim učilima i opremom kao što su: montesori materijali, interaktivne ploče, bijele ploče, računala i projektori, sportski rekviziti, kabineti za fiziku i kemiju, jezike, informatički kabinet, ormarići u holu škole za odlaganje stvari učenika, izložbeni prostor itd.

Javno mnijenje

Tijekom prosinca 2017. provedeno je ispitivanje javnog mnijenja s ciljem prikupljanja stavova, mišljenja i ideja u vezi s osnutkom centra. U ispitivanju je sudjelovalo 285 ispitanika s teritorija Grada Subotice različitih profila. Prema rezultatima ankete 71,9 % ispitanika se izjasnilo da podržava osnutak obrazovno-odgojne ustanove, što je, kako navodi Vojnić, iznenađujući podatak s obzirom na to da je u uzorku bilo 21,6 % roditelja čija djeca nisu u nastavi na hrvatskom jeziku. Njih 24,9% nije sigurno, a 3,2% ne podržava osnutak Centra. Također, najviše ispitanika smatra da bi centar trebao biti utemeljen na vrijednostima kao što su katolički odgoj, odgoj i obrazovanje na hrvatskome jeziku i interkulturalnost te da bi se ondje trebao realizirati osnovnoškolski program, potom srednjoškolski program te izvannnastavne aktivnosti.

J. Dulić Bako

 

Antrfile

Članovi tima

Osim Jasne Vojnić, članovi tima za izradu Nacrta elaborata su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, pedagoginja i dopredsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, menadžerica kulturnih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, ekonomist Josip Bako, tajnik Subotičke biskupije vlč. Mirko Štefković, odgojiteljica Dajana Šimić, arhitekt Kristijan Bartuš, pravnik Emil Lulić i videonovinar Josip Stantić. Nositelj projekta za izradu Nacrta elaborata je HNV, a potporu je pružila i Fondacija za otvoreno društvo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika