Aktualno Aktualno

Prezentacija Elaborata za osnutak obrazovno-odgojnog centra u Subotici

Nacrt Elaborata za osnutak obrazovno-odgojnog centra u Subotici službeno je predan kao dokument na 7. sjednici Međuvladinog mješovitog odbora održanoj 30. i 31. siječnja u Beogradu i Monoštoru i kao takav ušao u preporuke ovog odbora za njegov osnutak.

U cilju upoznavanja javnosti sa sadržajem ovog dokumenta, u utorak, 13. veljače, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, Preradovićeva 13, s početkom u 18 sati, bit će održana javna prezentacija spomenutog Elaborata.

Nacrt Elaborata zapravo je nastavak Strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, a među ostalim sadrži izazove s kojima se treba suočiti u području obrazovanja te prijedlog rješenja koji se sastoji u osnutku obrazovno-odgojnog centra. Također, u ovom dokumentu, u okviru analize uvjeta za osnutak Centra, pojašnjeni su politički, ekonomski i sociološki konteksti, predstavljen je prijedlog plana njegovog osnutka i ustroja, potom istraživanje rađeno u povodu ispitivanja javnog mnijenja o osnutku ove ustanove, građevinski uvjeti, prostor, uređenje itd.

Podsjetimo, Katolička Crkva i Subotička biskupija spremne su za ustroj i rad obrazovnog-odgojnog centra ustupiti objekt u Ulici Matije Gupca broj 8-10 u Subotici.

I. P. S.

 

 

 

Najava događaja

26.05.2018 - Lira naiva u Maloj Bosni

Lira naiva 2018. u Maloj Bosni

Hrvatska čitaonica u suradnji s Katoličkim društvom Ivan Antunović priređuje šesnaesti po redu Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2018. Ovaj cjelodnevni susret svake se godine odvija u drugom mjestu, a ove godine će to biti Mala Bosna. Pjesnička večer će biti održana u subotu, 26. svibnja, u Vjeronaučnoj dvorani župe Presvetog Trojstva (Subotička bb) s početkom u 17 sati, gdje će se publici predstaviti pjesnici iz Srbije i Hrvatske, a bit će predstavljena i knjiga izabranih stihova Nova nada – Lira naiva 2018. za koju je izbor uradila profesorica hrvatskog jezika Ana Gaković.

Gošća pjesnikinja ove je godine Ljiljana Crnić iz Beograda, dobitnica Zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije 2015. godine za očuvanje materinskog jezika naroda i nacionalnih manjina Srbije.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay