Tema Tema

Prioriteti – školski centar i lektorat

Kako je i sam predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća izjavio u prošlotjednom intervjuu za naš list, obrazovanje je područje djelovanja Vijeća za koje su rezultati i više nego vrijedni spomena. Kompletirani su udžbenici za osnovnu školu, izrađeni su prvi autorski udžbenici, započelo se s izradom nacionalnih dodataka, proširena je mreža škola u kojima se uči na hrvatskome, kao i vrtića, povećan je broj prvašića u odnosu na prethodnu generaciju te mnoge druge stvari.

A da će i godina pred nama biti puna uspjeha na području obrazovanja svjedoče savjetnica predsjednika HNV-a za razvojne projekte Jasna Vojnić i dopredsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal.

Još ekskurzija

Vojnić kaže da je prije svega plan za sljedeću godinu pratiti Strategiju obrazovanja na hrvatskome jeziku, a kao najveći projekt ističe školski centar.

»Elaborat za izradu školskog centra započeli smo krajem prošle godine, a bit će završen do kraja ovoga mjeseca. Potom krećemo u njegovu provedbu i to ćemo raditi tijekom čitave godine«, kaže ona.

Na području podizanja jezičnih kompetencija Vojnić ističe da će se raditi na uspostavi lektorata za hrvatski jezik na Sveučilištu u Novom Sadu, te da su to i srbijanski i hrvatski ministar prosvjete izdvojili kao prioritet. Ove godine HNV u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organizirat će nekoliko akreditiranih stručnih skupova, što Uršal smatra da će biti korisno i motivacijsko za prosvjetne radnike koji rade na hrvatskome.

Svečana akademija za najuspješnije učenike i nastavnike bit će u sklopu proslave praznika hrvatske zajednice na dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, čime će se, kako Vojnić ističe, dati veće priznanje nagrađenima nego prethodnih godina kada su akademije bile razdvojene.

Osim ustaljenih izleta, učenike hrvatskih odjela čekaju dva nova – bit će organizirana maturalna ekskurzija za srednjoškolce koja će biti izvan Hrvatske, najvjerojatnije kod gradišćanskih Hrvata (Austrija), a učenici šestih razreda preko razmjene učenika boravit će tjedan dana u Žrnovici kraj Splita.

Vojnić kaže da se nada kako će ove godine biti potpisane i kvote za prekobrojni upis studenata Hrvata iz Srbije u Hrvatskoj, te da se svi ostali poticaji preko organiziranih prijevoza učenika, financijske potpore, osiguravanja udžbenika, raznih kvizova itd. nastavljaju i dalje. Ističe ona i da će HNV za sve prosvjetne radnike koji rade na hrvatskome organizirati prvi puta bal, na dan prosvjetnih radnika u studenome.

Proširenje mreže škola

Uršal kaže da će na području podizanja kvalitete akcent biti na izradi srednjoškolskih udžbenika: »Kao što je i srbijanski ministar prosvjete Šarčević najavio, ući će se u proceduru izrade digitalnih udžbenika za srednju školu.«

Osim toga, navodi ona, uskoro će biti gotovi svi nacionalni dodaci za osnovnu školu, slat će se zahtjevi za akreditacijom pojedinih udžbenika za gimnaziju, a u planu je i izrada radnih bilježnica za predškolski program.

»Skupina odgojitelja koji rade u vrtićima na hrvatskome jeziku voljna je izraditi bilježnice za djecu u vrtiću, a planiramo ih završiti do rujna. S obzirom na to da bilježnice nisu ove godine Ministarstvu prioritet, a nama jesu, morat ćemo pronaći nekoga tko će nam financijski pomoći da ovu ideju provedemo u djelo«, navodi Uršal.

U skladu s reformom obrazovnog sustava u Srbiji radit će se i na izradi programa za hrvatski jezik i hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a, kao i prethodnih godina, bit će organizirana ustaljena natjecanja i aktivi odgojitelja, učitelja, profesora i ravnatelja.

Planova ima i za proširenje mreže škola na hrvatskome. Što se tiče srednjoškolskih profila, ići će se k otvaranju odjela u Srednjoj medicinskoj školi i Tehničkoj školi u Subotici, u planu je otvoriti i odjel u Sonti, vrtić na hrvatskome u Žedniku i Monoštoru, a predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture uvesti u škole u Beočinu i Srijemskoj Kamenici ukoliko se stvore uvjeti za to.

J. Dulić Bako

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika