Knjige i časopisi Knjige i časopisi

Dnevnik jedne cure i jednog dečka

 
Tinejdžeri… Najgore što ti se može dogoditi ako si tinejdžer je…, puno toga. A najbolje je… da se zaljubiš (ili možda ipak ne?). Ovaj, prvi, roman za djecu Vesne Huske čitatelje upoznaje s djevojčicom Kristinom i dje­čakom Tinom i to kada su na početku 5. razreda osnov­ne škole. Kako odmiču školski dani upoznajemo se s brigama, strepnjama i nadanjima ali i radostima i uspje­sima dvoje djece. I dok ih pratimo kako polako ulaze u „teen“ svijet i kako se njihovo prijateljstvo produbljuje i raste dok se smjenjuju školske godine, ne možemo a ne prisjetiti se vlastitih tinejdžerskih dana, prve jedinice i prve ljubavi, novog bicikla i starog spomenara, najbolje prijateljice i prve svađe…
Autorica u Dnevniku jedne cure i jednog dečka unosi u tekst duboko razumijevanje svijeta i svjetonazora mla­dih koje privlači čitatelje svih dobi dok mladima poku­šava skrenuti pozornost na brojne „običnosti“ i svakod­nevnosti koje žive Kristina i Tin, a s kojima se mogu i sami poistovjetiti. Iz škole i iz mladosti treba ponijeti lijepe uspomene o ljubavi, prijateljstvu, druženju i me­đusobnom pomaganju a ova topla knjiga iz pera auto­rice koja ne samo da je jednom i sama bila tinejdžerica nego poznaje tinejdžerski svijet i iz kuta roditelja, poka­zuje kako u život ponijeti lijepe osjećaje. 

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay