Sport i zabava Sport i zabava

Naslov osvojen bez primljenog gola

 

 
U Zagrebu je 17., 18. i 19. lipnja održano Treće europsko nogometno prvenstvo autohtonih hrvatskih manjina, na kojem su se natjecale reprezentacije iz devet zemalja: Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Ekipe su bile podijeljene u dvije natjecateljske skupine u kojima se igralo po sustavu svatko sa svakim. Pobjednici kvalifikacijskih skupina igrali su finale na maksimirskom stadionu u Zagrebu, dok su na istom stadionu drugoplasirane momčadi obje skupine igrale za treće mjesto. Nakon što je nogometna reprezentacija vojvođanskih Hrvata na dosadašnja dva prvenstva osvajala treće mjesto, uvijek gubeći utakmice u finalu ili polufinalu, ove je godine uvjerljivo pobijedila sve svoje protivnike i zasluženo osvojila titulu prvaka. Ovogodišnji viceprvaci su Hrvati iz Austrije, dok je treće mjesto osvojila reprezentacija Hrvata iz Slovenije. »Odigrali smo ukupno četiri utakmice, dvije u kvalifikacijskom dijelu i dvije u finalnom dijelu. Da smo doista bili najbolji govori činjenica da smo postigli osam zgoditaka, a da nismo primili nijedan«, kazao je izbornik nogometne reprezentacije vojvođanskih Hrvata Marinko Poljaković, dodajući da je momčad ove godine, osim velikog iskustva, jer je na okupu već četiri godine, pojačana s igračima iz Beočina, Novog Sada, Sombora, Pačira i Golubinaca. »Želja nam je u budućnosti pronaći i kvalitetne igrače iz uže Srbije i tako doista postati reprezentacija Hrvata iz Srbije, a ne samo iz Vojvodine kao sada«, pojašnjava nam strategiju razvoja reprezentacije izbornik Poljaković, koji je i sam u reprezentaciji od prvog dana, od 2006. godine.     
IZBOREN NASTUP NA SVJETSKOM PRVENSTVU
 
 
Ovom pobjedom na Trećem europskom nogometnom prvenstvu autohtonih hrvatskih manjina nogometna reprezentacija vojvođanskih Hrvata automatski je izborila i sudjelovanje na velikom Europskom prvenstvu koje se održava sljedeće godine u Austriji, a u kojem sudjeluju najbolje momčadi iseljene Hrvatske. S obzirom na činjenicu da u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj i Švedskoj postoji preko 70 klubova koje su utemeljili Hrvati i koji igraju čak i svoje prvenstvo, te da se natječu u četvrtoj nogometnoj ligi svojih domicilnih država, doista je nerealno očekivati visoki plasman reprezentacije vojvođanskih Hrvata. Osim toga, pobjednik tog velikog Europskog prvenstva odlazi na Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se održava svake četiri godine i gdje igraju najbolje ekipe iseljenih Hrvata iz cijelog svijeta.  
»Imajući u vidu da smo i članica Federalne unije nacionalnih manjina koja organizira i nogometno prvenstvo svih nacionalnih manjina u Europi, sljedeće godine gostovat ćemo u Njemačkoj, gdje su domaćini tamošnji Srbi. Na prošlom smo prvenstvu održanom u Švicarskoj osvojili visoko drugo mjesto te sljedeće godine u Njemačkoj očekujemo veliku sportsku borbu i nadamo se ulasku u krug za dodjelu medalja« , kaže koordinator nogometne reprezentacije vojvođanskih Hrvata Petar Kuntić i pojašnjava da su oni u stvari momčad Hrvatskog nacionalnog vijeća u Vojvodini, te da će pobjednički pokal iz Zagreba krasiti njihove prostorije u Subotici. Kuntić je još naglasio da djelatnici Hrvatskog nogometnog saveza organizacijom ovakvih turnira rade hvalevrijedan posao i daju svoj puni doprinos hrvatskim nacionalnim manjinama i iseljenicima, jer je to jedan snažan motiv koji zaustavlja asimilaciju Hrvata na tim prostorima. »Podrazumijeva se da se ne mogu svi Hrvati u domicilnim zemljama baviti samo politikom, sudjelovati u kulturnim društvima s hrvatskim predznakom i sličnim aktivnostima, neki su se odlučili i za sport, koji se pokazao kao moćno sredstvo u jačanju nacionalne svijesti. Zbog toga smo na posljednjoj sjednici HNV-a predložili da se, osim nogometne, oforme i slične reprezentacije u košarci, odbojci, rukometu i svim onim sportovima gdje se pokaže interes«, kaže donedavni predsjednik Povjerenstva za natjecanje europskih nacionalnih manjina Petar Kuntić, koji je tu dužnost obnašao pune četiri godine. Na sjednici u Zagrebu za novog predsjednika Povjerenstva u sljedeće dvije godine izabran je Mato Kliković, gradišćanski Hrvat iz Austrije.
 
Filip Ilovac, kapetan reprezentacije vojvođanskih Hrvata
Fantastičan osjećaj
Europski naslov je plod velikog zajedništva
Razgovor vodio: Dražen Prćić 
Osvajanjem naslova prvaka Europe na turniru autohtonih hrvatskih manjina, održanom u Zagrebu i Stubičkim Toplicama tijekom prošloga vikenda (18.-19. lipnja), nogometna reprezentacija vojvođanskih Hrvata ostvarila je najveći uspjeh u svojoj kratkoj povijesti. U sva četiri natjecateljska susreta izborene su pobjede bez primljenog gola i na koncu je veliki pobjednički pokal posve zasluženo završio u rukama kapetana momčadi Filipa Ilovca, koji nam je u kraćem razgovoru neposredno po povratku s natjecanja iznio prve impresije:   
»Fantastičan je osjećaj biti prvakom europskog nogometnog natjecanja autohtonih hrvatskih manjina imajući u vidu činjenicu kako smo već tri puta pokušavali osvojiti ovaj naslov, a sada smo to konačno i uspjeli. Želja je bila velika i cijela momčad se fokusirala samo na ostvarenje davno zacrtanog cilja, a osim nas igrača velike zasluge za veliki sportski uspjeh jednako pripadaju i kordinatoru reprezenatacije Petru Kuntiću i izborniku Marinku Poljakoviću, koji su sve osmislil, selektirali nogometaše i uložili mnogo truda u realiziranje našeg nastupa u Zagrebu«, kaže kapetan reprezentacije Filip Ilovac 
TERET FAVORITA
Nogometaši reprezentacije vojvođanskih Hrvata otputovali su na Europsko prvenstvo autohtonih hrvatskih manjina pod bremenom unaprijed dodijeljene uloge glavnog favorita za osvajanje naslova.
»Od prvog momenta našeg dolaska u Zagreb, gdje su nas dočekali ljudi iz HNS-a, bili smo svjesni očekivanja da ovoga puta mi trebamo osvojiti naslov europskih prvaka. A kada si već na startu 'viđen' za prvaka, sve je znatno drugačije. Na ovaj završni turnir stigle su momčadi Hrvata iz nekoliko europskih država, reprezentacije koje već nekoliko godina igraju u gotovo istim sastavima i imaju mnogo više prilika za uigravanje momčadi. Ali unatoč svemu uspjeli smo opravdati sva očekivanja, jer je prije svega, po mom mišljenju, bila prijesudna želja svih igrača da se osvoji turnir i naslov europskih prvaka.«.
TURNIR
Prvi susret na ovogodišnjem Europskom prvenstvu Hrvati iz Vojvodine su odigrali protiv sunarodnjaka iz Makedonije i nastup na EP-u započeli uvjerljivom pobjedom (4-0).
»Dobro nam je došlo što smo uvodni susret prvenstva igrali protiv nešto slabijih protivnika, pa smo imali priliku za još malo uigravanja, no već za sat vremena uslijedila je znatno teža utakmica protiv selekcije Hrvata iz Mađarske u kojom smo uspjeli minimalno pobijediti (1-0) golom u posljednjim minutama igre. S dvije pobjede uspjeli smo izboriti plasman u razigravanje za naslov, a sljedeću pobjedu na putu do naslova smo izborili protiv Hrvata iz Austrije (1-0). Finalni, posljednji duel imali smo protiv reprezentacije slovenačkih Hrvata koji smo također riješili u našu korist (2-0) i pokal namijenjen pobjednicima se posve zaluženo našao u našim rukama. Pobijedili smo u sve četiri utakmice, nismo primili niti jedan gol pokazavši najbolju igru tijekom cijelog trajanja natjecanja europskih hrvatskih manjina. Prvi dio natjecanja po skupinama je odigran na terenu u Stubičkim Toplicama, dok smo dvije utakmice finalnog dijela igrali na pomoćnom travnjaku stadiona Maksimir u Zagrebu. Po okončanju natjecateljskog dijela uslijedila je završna večera za sve sudionike šampionata na kojoj su uručeni pokali i medalje najboljim momčadima i pojedincima«, raportirao je kapetan reprezentacije vojvođanskih Hrvata Filip Ilovac.  
Zlatko Žužić 
 
 
   
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika