Intervju Intervju

Živjeti na svoju radost i svoj ponos

 

 
 
Na prvom pastoralnom pohodu pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, 5. i 6. lipnja ove godine, hodočasnike iz Srijemske biskupije vodio je preč. Božidar Lusavec, župnik župe Beška i Maradik. Preč. Lusavec jedan je od inicijatora okupljanja prognanih Srijemaca u Zajednicu protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a ove godine obilježava i svoj skromni jubilej – dvadeset godina svećenstva i boravka u tom najvećem srijemskom selu. 
S preč. Božidarom Lusavcem razgovarali smo nakon središnjeg euharistijskog slavlja Svetog Oca na zagrebačkom Hipodromu.
 
 
HR: Preč. Lusavec, kakvi su vaši dojmovi dvodnevnog posjeta pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj? 
Posjet Svetog Oca Hrvatskoj nesumnjivo je povijesni događaj, a kako su takvi povijesni događaji doista rijetki puno bi lakše bilo, zbog mnoštva dojmova i silnih emocija, o njima govoriti nakon malog vremenskog odmaka. Naime, postoje u našem ljudskom životu trenuci koje pamtimo, susreti koji ostavljaju u nama trajni trag, ne samo kao draga uspomena, nego kao živo sjećanje od kojeg živimo i djelujemo. Za nas katolike takav je susret bio i ovaj susret sa Svetim Ocem, Petrom naših dana, koji nas je došao ohrabriti u našoj vjeri, dati podršku našim snovima i potaknuti nas na angažiran katolički život, kako u Crkvi tako i u našem društvu. Ovaj veličanstven, dvodnevni posjet pape Benedikta XVI. Zagrebu i Republici Hrvatskoj, gdje su ga otvorena srca, s radošću i ljubavlju dočekali i s njim se molile stotine tisuća vjernika doista je za mene, a vjerujem i za moje Srijemce, nezaboravan događaj. Poruke mira i nade, koje smo primili na susretu sa svjetskim duhovnim i moralnim autoritetom, ostat će nam u vječnom sjećanju te potaknuti u nama ono najbolje što nas čini i određuje kao ljude i pripadnike zajednice koju želimo razvijati i unapređivati.
Osjećaj ovog katoličkog i svehrvatskog zajedništva, ponavljam, teško je pretočiti u riječi, jer smo nazočili nezaboravnom prizoru, svečanom euharistijskom slavlju na zagrebačkom Hipodromu, koje je pred stotinama tisuća vjernika predvodio Sveti Otac, pod geslom »Zajedno u Kristu« i koji je protekao u znaku isticanja važnosti obitelji za Katoličku crkvu, na njenu ulogu pronošenja vjere i osnove društva u cjelini, što je bio i vrhunac Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.
Zlatko Žužić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika