Sport i zabava Sport i zabava

Davor Reves, igrač američkog nogometa: Cornerback iz Srijema

 

Razgovor vodio: Davor Španović

Američki nogomet je sport  koji je do 2000. godine bio skoro nepoznat na našim prostorima, ali u posljednje vrijeme stječe sve veću popularnost na području Srbije i Hrvatske. Sport je to koji zahtijeva veliku brzinu, snagu i izdržljivost i ima sve više poklonika osobito među mlađim osobama. Jedan od njih je i 17-godišnji Davor Reves iz Srijemske Mitrovice koji trenira za prvi osnovani klub u Srbiji.

Što te je privuklo tome da se baviš ovim za ovdašnje prostore pomalo neobičnim sportom?

Američki nogomet treniram skoro pet godina,a privuklo me je to što sam vidio nešto novo i zanimljivo, što »odskače« od uobičajenih sportova s ovih prostora. Kao i većina,američki nogomet sam gledao na TV-u i u početku mi pravila nisu bila baš jasna, no vremenom sam sve više bio zainteresiran za taj sport i odlučio sam ga početi trenirati u ekipi Sirmium Legionaries iz Srijemske Mitrovice,  kojije ujedno i najstariji klub u državi (osnovan 2003.). U početku sam igrao flag-football (beskontaktna verzija američkog nogometa gdje igraju mlađi od 16 godina). Prošlesam sezone igrao na pozajmici u Ruma Guardiansima u juniorskoj ekipi. Počelesupripreme i kondicijski treninzi za seniorsku sezonu koja slijedi. Treninzi su dosta naporni, traju po sat i pol, dva, i održavaju se četiri puta tjedno, plus teretana 2-3 puta tjedno.

Kolika je popularnost ovog sporta na području Srbije i Hrvatske?

Američki nogomet nije toliko popularan na Balkanu, ali se polako razvija. U Srbiji ima 20-ak ekipa, a od ove sezone timovi će se natjecati u dvjema ligama: Divizija Centar (u kojoj sudjeluju najjače ekipe) i Divizija Sjever i Jug. Ovaj sport se sve više razvija i u Hrvatskoj stječe sve veću popularnost, a organiziraju se i međunarodni turniri. U Hrvatskoj najpoznatija ekipa je Zagreb Thunders, a tu su još i Pitbulls iz Dalja,  Cannons Osijek, Centuriors Vinkovci, Sea  Wolfes Split i Zagreb Raiders. Ekipa Sirmium Legionaries svoj najveći uspjeh ostvarila je u Hrvatskoj u Zagrebu, gdje je 2006. na međunarodnom turniru Crobowl (Hrvatska, Italija, Slovenija, Srbija) osvojila prvo mjesto.

Mnogi još uvijek miješaju Američki nogomet i ragbi. U čemu je razlika između ovih dvaju sportova?

Jedna od glavnih razlika je ta što se američki nogomet igra s pedom (oklop za tijelo), kacigom i kompletom dresa i hlača, dok se ragbi igra bez zaštitne opreme. Lopte su također različite, lopta za američki fudbal je jajasta i ima špicastije krajeve, a lopta za ragbi ima oblije krajeve. Naravno, pravila su različita, američki nogomet ima korijene u ragbiju, ali se vremenom u potpunosti odvojio.

Velikoj većini pravila ove igre nisu jasna. Možeš li ih ukratko objasniti?

Osnovna pravila američkog nogometa su da se igra 11 na 11, postoje 3 tima u okviru jedne ekipe a to su: napad, obrana i specijalni tim. Napad ima zadatak dati poene, obrana spriječiti protunapad da postigne poene, a specijalni tim ulazi na teren kad se šutira lopta (na početku utakmice, poslije postizanja touchdowna i kad se šutira field goal koji donosi ekipi 3 poena ako je kompletiran, naravno). Cilj igre je da se uz pomoć paseva ili probijanja pređe teren koji je dužine 120 jardi (110 m) do end zone koja zauzima zadnjih 10 jardi terena. Stavljanje lopte u end zonu je touchdown i donosi 6 poena, nakon čega postoji mogućnost postizanja dodatnih poena šutiranjem preko gola ili izvođenjem akcije. Utakmica je podijeljena na četiri četvrtine od kojih svaka traje 15 minuta. Česti su time outi, kao i zaustavljanje vremena (izmjene igrača, prekršaji, izlazak izvan terena), što čini da utakmica često traje duže od dva sata.

Koja je tvoja pozicija u timu?

Igram obranu, poziciju cornerback ili skraćeno CB. Moja uloga u obrani je jedna od ključnih jer čuvam wide receivera. Cornerback mora sačuvati svog igrača i spriječiti ga u hvatanju lopte, a ako su u mogućnosti »presjeći« tu loptu, ili oboriti igrača ako on uhvati loptu. Kad napad  ide na trčanje onda je uloga hvatača  da blokira CB-a, a cornerback se mora osloboditi tog  bloka i sprečavati  running backa (RB) koji trči.

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika