Sport i zabava Sport i zabava

Kuglaš Alen Kujundžić

Jedan od najtalentiranijiha s naših prostora, reprezentativac Srbije i doskora prvotimac Spartaka 024 iz Subotice Alen Kujundžić, profesionalnu karijeru nastavlja u Hrvatskoj, u momčadi Mertojaka iz Splita. Nakon što je Spartak prošle sezone napravio fantastičan uspjeh, te se plasirao u Super ligu Srbije, ljubitelji kuglanja u Subotici su se nadali da će se upravo oko Kujundžića graditi tim. Ipak, slabašni uvjeti u »gradu sportova« za kuglanje bili su presudni za promjenu sredine.

 Šanse za napredovanje u karijeri

»Tijekom prijelaznog roka sam riješio prijeći u redove splitskog Mertojaka, prošlogodišnjjeg osvajača Lige Hrvatske i Kupa Hrvatske. Moj prelazak je povezan s nedostatkom kuglane u Subotici, što i onemogućava moj dalji napredak. Također, došlo je i do sitnih neslaganja i zasićenja u dosadašnjem klubu«, govori Alen Kujundžić, pa nastavlja:

»Mertojak mi je ponudio daleko bolje uvjete i veću šansu za napredovanje u karijeri, a najvažnije je što sam došao u zdravu sredinu. Ljudi u klubu su fenomenalni i vlada veoma dobra atmosfera. Uvjeti su vrhunski, a svaki dogovor je do sada ispoštovan. Ambicije su visoke: da se obrani dupla kruna u Hrvatskoj, ali i da se ekipa plasira među prvih sedam u Svjetskom kupu, što donosi igranje u Ligi prvaka.«

Naredno pitanje se samo nameće, tiče se uspoređivanja uvjeta za kuglanje u Hrvatskoj i Srbiji, a odgovor je kratak i jasan.

»U Hrvatskoj je kuglanje za deset koraka ispred. Mnogo je više kuglana nego u Srbiji, i to vrhunskih prostora za treninge i igru, a i više se ulaže u sport. Samim tim i ligaško natjecanje je jače.«

 Čari kuglanja

Kuglanje, naravno, nije toliko popularan sport, pogotovo u poređenju s nogometom, košarkom, odbojkom..., ali, pogotovo u Subotici, ima dugu tradiciju. Upravo je ta tradicija bila razlog zašto je i naš sugovornik odlučio da se prijepusti čarima ovog sporta. U kratkom sjećanju na svoje početke junak naše priče upravo je to i potvrdio.

»Još sam kao mali išao s djedom i tatom na kuglanje. Ranije je u Subotici bilo mnogo kuglana, tako da je i kuglanja bilo skoro svakog dana. Počeo sam na kuglani u Domu Vojske, a kada bi tata dolazio na kuglanu, ja bih išao i s njim na treninge i tu dobio još malo vremena. Uslijedila je potom jedna pauza, jer je Subotica ostala bez kuglane, a 2008. godine je, otvaranjem nove kuglane u Subotici, ponovo sve postalo bolje, i od tada sam redovno trenirao. Uz oca, mnogo mi je pomogla i dugogodišnja prvotimka Pionira i reprezentativka Roža Pisar. Bila mi je dugogodišnji trener, velikim dijelom je zaslužna za moj uspjeh i njoj dugujem veliku zahvalnost.«

Kujundžića je profesionalna karijera vodila od Rotografike, potom je igrao za Maticu-Spartak, a od 2011. godine odlazi u Crvenu zvezdu. Nakon dvije i pol godine se vratio u Spartak 024, a uz pomoć igrača s kojima je odrastao i oca, a tijekom naredne dvije godine je bio jedan od važnih činilaca prelaska iz Druge u Prvu ligu, a konačno i u Super ligu Srbije.

Još je uspješnija bila reprezentativna karijera, a Kujundžić je prošao sve selekcije Srbije, od kadetske do seniorske. Za državni tim je debitirao 2010. godine, a već 2011. godine stižu zlatne medalje s kadetskom reprezentacijom. Godinu dana kasnije stiglo je i juniorsko zlato, također ekipno, a 2013. i pojedinačno kadetsko srebro. Zlatnim slovima će ostati upisan uspjeh iz 2014. godine. Tada je Kujundžić bio pojedinačni svjetski kadetski prvak, osvajač bronce u miksu i svjetski prvak s ekipom koja i danas drži svjetski rekord. Prošle godine ponovo je bio jedan od natjecatelja koji se Srbiji donio titulu ekipnog svjetskog juniorskog prvaka. U svojoj zbirci ima stotinjak medalja i priznanja, kako s domaćih tako i međunarodnih natjecanja.

D. Vuković

 

Nedostaje kuglana

Kuglanje u Subotici proživljava teške dane, a pogotovo pate oni koji su riješili ozbiljnije se posvetiti ovom sportu. Natjecateljske kuglane, na kojima se moraju odvijatii i treninzi, postoje, na primjer, u Bačkoj Topoli i Apatinu, ali više ne u Subotici. Ne tako davno Ženski kuglaški klub Pionir, koji je godinama vladao domaćom scenom, prestao se natjecati, a Kuglaški klub Spartak 024 pokušava  pronaći način da se izbori za očuvanje superligaškog statusa.

»Prošla sezona je bila odlična. Meni je bila sigurno odskočna daska u karijeri. Bila je napeta, ali smo u Spartaku uspjeli zajedno doći do cilja. Plasman u Super ligu mnogo znači za kuglanje, ali ima i dosta problema, kako u sklapanju igračkog kadra tako i u nedostatka kuglane u Subotici, što je sigurno veliki minus za cijeli subotički sport«, smatra Kujundžić.

N. Stantić

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika