Kultura Kultura

»100 godina Duje Balavca«

Splitski satirični list utemeljen je 1908. godine 

i izlazio je sve do početka I. svjetskog rata

 
 
 
 
Jedna od pratećih manifestacija obilježavanja Dana državnosti i 20. obljetnice neovisnosti Hrvatske, bila je i izložba »100 godina Duje Balavca« posvećena vremenu Splita s početka prošloga stoljeća i skupini mladih intelektualaca koji su pokrenuli istoimeni satirični list. Na stranicama »Duje Balavca« su na duhovit način nastojali kritizirati tadašnju vlast, ljude na visokim gradskim pozicijama i sve društvene anomalije njihovog vremena.
 
Tematska izložba
 
Otvarajući ovaj zanimljivi jednodnevni izložbeni postav, generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg je naglasila njegov značaj za očuvanje kulturne baštine u domeni satire i karikature, očuvanih na stranicama ovoga splitskoga časopisa i dodala, kako je ove godine u sklopu obilježavanja predstojećeg Dana državnosti Republike Hrvatske u Subotici, uz postojeću izložbu, organizirana i kazališna predstava »Bez trećega« koja će biti prikazivana u Subotici, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.  
 Voditeljica splitske podružnice Matice iseljenika Branka Bezić Filipović, koja se bavi održavanjem nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata izvan domovine, svake godine organizira jednu malu turneju u povodu Dana državnosti RH tijekom koje posjeti susjedne države - Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.
 »Ove godine turneju započinjemo u Srbiji ovim jednodnevnim postavom tematske izložbe o stogodišnjem jubileju splitskog satiričnog lista 'Duje Balavac', a nastavit ćemo je u Bitoli i Kotoru.
Dražen Prćić
Opširnije u tiskanom izdanju 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika