Aktualno Aktualno

Nagrade najuspješnijim učenicima

 

Svečanom priredbom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici obilježen svršetak školske godine
 
 
Protekla školska 2010./11. godina ostat će ubilježena u povijesti nastave koja se u Republici Srbiji prakticira na hrvatskom jeziku kao prva u kojoj je zaokružen cijeli ciklus osnovne i srednjoškolske naobrazbe na materinjem jeziku hrvatske nacionalne manjine. U gimnazijski odjel na hrvatskom jeziku upisana je prva generacija srednjoškolaca koja je osnovnu školu pohađala na hrvatskom jeziku, a maturu na materinjem jeziku uspješno je okončala i prva generacija u Gimnaziji »Svetozar Marković«, sve to kao kruna dugogodišnjeg nastojanja omasovljenja i »ohrabrenja« roditelja da upišu svoju djecu u osnovne i srednjoškolske hrvatske odjele. Prepuna Velika vijećnica Gradske kuće u Subotici bila je pretijesna protekloga utorka, 14. lipnja, na svečanoj priredbi organiziranoj u čast uspješnog završetka još jedne školske godine u nastavi na hrvatskom jeziku, a darovane knjige najuspješnijim učenicima prigodan znak pažnje od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Generalnog konzulata RH u Subotici.
 
Svečanost posvećena najboljima
 
Višestruko nagrađivani Dječji tamburaški orkestar pod ravnanjem prof. Mire Temunović otvorio je priredbu, a potom su se auditoriju prigodnim pozdravnim riječima obratili: predsjednik HNV-a Slaven Bačić, član IO HNV-a za obrazovanje Pero Horvacki, članica GV Subotice Ljubica Kiselički, predsjednik UO Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Dujo Runje, generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg, te uime Veleposlanstva RH u Beogradu Filip Damjanović. U nastavku svečanog dijela programa višestruko nagrađivani recitator na hrvatskom jeziku Ivan Kovač govorio je pjesmu o smijehu, a nakon što su uručene knjige – darovi prvoj generaciji maturantica na hrvatskom jeziku, mlada pijanistica Kristina Matković je odsvirala Mendelssohnovu Venecijansku gondolijeru. Uslijedio je glavni dio ove lijepe svečarske večeri, u kojoj je na dostojan način, uz aplauze prepunog roditeljsko-nastavničkog auditorija, uslijedila dodjela knjiga najboljim i najuspješnijim učenicima hrvatskih odjela. Nagrade su primili učenici koji su školsku godinu završili s prosječnom ocjenom 5,00, zatim najsupješniji učenici na općinskoj, zonskoj, okružnoj, pokrajinskoj i na koncu najvišoj, republičkoj razini.
Predsjednik HNV-a Slaven Bačić u svojoj izjavi nakon svečane priredbe istaknuo je zadovoljstvo postignutim rezultatima, naglasivši: »Najveći dio radnog vremena u HNV-u odlazi upravo na poslove u svezi s obrazovanjem, jer su oni jamačno i najzahtjevniji, budući da ulaze u domenu nadležnosti koje imaju i državna tijela. Smisao ovakvih lijepih trenutaka je, uz nagrađivanje najboljih učenika, i odavanje priznanja njihovim roditeljima koji su se odvažili upisati ih u hrvatske odjele. Na taj način su učinili veliku stvar u očuvanju identita hrvatske zajednice na ovim prostorima, a s ukupno 400-tinjak djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i još 400 koji slušaju predmet hrvatski jezik s elementima kulture, oni predstavljaju jezgru našeg nacionalnog identiteta. Zaokruženi ciklus nastave na materinjem hrvatskom jeziku, počevši od prvog razreda osnovne pa sve do posljednjeg, maturantskog u gimnazijskom odjelu na hrvatskom jeziku, predstavlja veliki uspjeh naše nacionalne zajednice na ovim prostorima i najbolji odgovor svim sumnjama koje su postojale na početku započinjanja ovog programa«.
Dražen Prćić
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika