Aktualno Aktualno

Bez novih srednjoškolskih profila

 
Na radnom sastanku u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prošloga tjedna se razgovaralo o mogućnosti davanja suglasnosti na otvaranje dodatnih profila na jezicima nacionalnih manjina u srednjim školama te da predmet maternji jezik s elementima nacionalne kulture bude ponuđen u svim školama. Sastanku je prisustvovao ministar Mladen Šarčević i državna tajnica Annamária Vicsek te predstavnici nacionalnih manjina. Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća sastanku je prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić koji kaže da na pitanje otvaranja novih srednjoškolskih profila na hrvatskome jeziku nije naišao na razumijevanje, a da je prijedlog da se predmet maternji jezik s elementima nacionalne kulture ponudi u svim školama, usvojen. 
Zbog stajališta Ministarstva da koliko učenika završi osmi razred na nekom od jezika nacionalne manjine, toliko mjesta se istoj manjini osigurava i u srednjim školama odjel na hrvatskom jeziku u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici neće biti otvoren niti naredne školske godine. Sarić Lukendić kaže da je to suprotno aktivnosti 6.13 »Akcijskog plana za osnivanja prava nacionalnih manjina«  koji eksplicitno predviđa afirmativne mjere prilikom odobravanja profila grupa i odjeljenja na jezicima nacionalnih manjina i dodaje da ovdje nema riječi o afirmativnim mjerama. 
»Imamo neuravnoteženu spolnu strukturu jer osim gimnazije koju više ili manje upisuje podjednak broj i dječaka i djevojčica, Politehničku školu što je drugi obrazovni profil koji imamo u srednjim školama većinom upisuju dječaci«, upozorio je Sarić Lukendić. »Želimo da i učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom imaju mogućnost birati između atraktivnih srednjoškolskih profila, kao što to pravo imaju učenici koji pohađaju nastavu na srpskom ili mađarskom jeziku«, dodao je on.
S problemom neodobravanja profila u srednjoj školi na materinskom jeziku suočile su se i druge nacionalne manjine. Mađarskoj zajednici je ukinuto sedam postojećih profila, a slovačkoj zajednici je, poput i hrvatskoj, ukinut prijedlog za otvaranje dodatnog profila. 
U vezi s odobravanjem prijedloga da se predmet maternji jezik s elementima nacionalne kulture ponudi u svim školama Sarić Lukendić je rekao da je to veoma značajno za hrvatsku zajednicu jer je ona teritorijalno veoma razuđena i da će se na ovaj način dobiti povratna informacija zainteresiranosti učenika za hrvatski jezik i u onim školama gdje do sada nije bilo nastave na istome. 
»Od sljedeće, 2017./18. školske godine na anketnom listiću učenika 5. razreda naći će se 14 jezika s elementima nacionalne kulture od kojih mogu odabrati jedan ili ne moraju«, pojašnjava Sarić Lukendić. 
 
J. D. B.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika