Aktualno Aktualno

Hoće li se uvažiti primjedbe manjina?

Sastanak ministrice za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ane Brnabić s predstavnicima Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina održan je u Beogradu 31. siječnja, gdje se, među ostalim, razgovaralo o radu na izmjenama i dopunama nacrta Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim vijećima, a dogovorena je intenzivnija suradnja Ministarstva i Koordinacije na pripremama sjednica republičkog Savjeta za nacionalne manjine.
 
 
Na sastanku su, osim ministrice, bili prisutni predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Uglјanin, predsjednica Nacionalnog vijeća slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova – Makanova, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić i pravni savjetnik predsjednika Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine Emil Lulić.
Ministrica Brnabić pozvala je nacionalna vijeća da još jednom dostave svoje primjedbe na nacrt Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina. Znači, s jedne strane nacionalna vijeća mogu dostaviti i naknadne primjedbe, a s druge strane ovim pozivom je produljen rok za dostavu primjedbi onim vijećima koja to još nisu učinila. Ostaje otvoreno pitanje imaju li sva vijeća nacionalnih manjina stručne kadrove za takvo što i kako nadvladati takvu situaciju u slučaju nepostojanja tih kadrova? HNV je koncem prošle godine dostavio prijedlog glede izmjena manjinskog zakonodavstva, a sve primjedbe će inicijalno razmatrati Radna skupina koja je pisala nacrt Zakona. U toj Radnoj skupini je bilo tri predstavnika nacionalnih manjina, jedan od njih je bio i predsjednik HNV-a. Slaven Bačić, koji je izišao iz te Radne skupine, jer nije postojalo dovoljno sluha za prijedloge nacionalnih manjina. Ostaje za vidjeti hoće li se oni ipak uvažiti i nacrt biti korigiran. Završni tekst nacrta ići će prvo na javnu raspravu i na koncu će biti usvojen u Skupštini Srbije.
Ove godine težište aktivnosti prilikom suradnje Ministarstva i Koordinacije će biti na Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakonu o nacionalnim vijećima, ali je na sastanku bilo riječi i o izvješću o realizaciji aktivnosti predviđenih Akcijskim planom za manjine.
Ukazano je na niz propusta kada je riječ o izvještavanju o realizaciji aktivnosti predviđenih Akcijskim planom za manjine, kao i na potrebu da nacionalna vijeća kao legitimno izabrani predstavnici manjinskih zajednica prate realizaciju svih aktivnosti predviđenih Akcijskim planom za manjine. U tom smislu zatraženo je i osiguravanje dodatnih sredstava za angažiranje jedne osobe za svako nacionalno vijeće.
U Akcijskom planu je predviđeno tko, kad, što i od kojih novaca provodi aktivnosti. Izvješća o realizaciji aktivnosti predviđenih tim planom, isto kao i primjedbe, dostavljaju razna državna tijela, nacionalna vijeća i Koordinacija, a za očekivati je da će nakon ovoga sastanka ta izvješća i primjedbe usvajati Savjet Republike Srbije za nacionalne manjine. Ostaje pitanje hoće li se primjedbe nacionalnih vijeća i Koordinacije usvojiti? 
Na sastanku je ministrica Brnabić najavila i raspisivanje natječaja za raspodjelu sredstava iz proračunskog Fonda za nacionalne manjine u iznosu od 1.800.000 RSD (14.500 eura) i iznijela ideju da ove godine prioritet trebaju imati projekti u oblasti informiranja. Podsjećanja radi, Vlada Srbije je usvojila Akcijski plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je predviđen u Akcijskom planu za pregovaračko poglavlje 23 – pravosuđe i osnovna prava, u ožujku prošle godine, kada je na istoj sjednici donesena i Uredba o postupku raspodjele sredstava iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine. Međutim, ta sredstva nisu raspodijeljena do danas jer proračunski Fond za manjine nije nikada profunkcionirao.
Predstavnici nacionalnih manjina koji su bili u Radnoj skupini za izradu Akcijskog plana zahtijevali su da spomenuti iznos iz Proračunskog fonda bude u većem iznosu, što je nedavno tražio i narodni zastupnik, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov na sjednici Skupštine Srbije, te podnio i pismeno amandman za povećanje tih sredstava, koja su namijenjena za financiranje potreba nacionalnih manjina u kulturi, informiranju, obrazovanju i dr., odnosno za dalje jačanje položaja nacionalnih manjina koje u ukupnoj populaciji Srbije čine 17 posto stanovništva.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika