Aktualno Aktualno

Pregovori će još trajati

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima EU sa Srbijom. Premijer Aleksandar Vučić, koji je u ponedjeljak otputovao u Bruxelles, poručio je da će se tu večer i vratiti ako s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini ne dogovori deblokadu pregovora. Nakon razgovora s Mogherini krenuo je za Beograd – deblokada nije dogovorena. Srpski premijer tako nije prisustvovao konferenciji na kojoj se razmatralo otvaranje poglavlja. 
»Srbija je cijelo vrijeme bila strpljiva i trudila se ne reagirati, ali će od sada drugačije razgovarati«, rekao je Vučić za Prvu tv.
Europski diplomatski izvori rekli su da glede otvaranja poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, ima nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Prema tim izvorima, kako je prenio Jutarnji list, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti, prevoditi postojeće udženike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još niša ne radi.
Sve zemlje članice EU-a do sada su se suglasile da Srbija otvori poglavlja 5 – Javne nabave, te poglavlje 25 – Znanost i istraživanja, a srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je na tiskovnoj konferenciji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom da je hrvatska blokada »sitna stvar« koja pokazuje »neprincipijelnost pozicije« kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtjevima koje ima službeni Zagreb.
 
Traže se dodatna pojašnjenja
 
 
Nakon što je srpski premijer Vučić napustio Bruxelles, jer je Hrvatska blokirala Srbiji otvaranje poglavlja 26 u pregovorima s EU, oglasio se i hrvatski ministar diplomacije Davor Ivo Stier. U središjem Dnevniku HRT-a izjavio je da Hrvatska još nije Srbiji digla rezervu  u vezi s poglavljem 26.  Kazao je i da Hrvatska traži dodatna objašnjenja od Europske komisije, te da bi se  rezerva mogla ukloniti možda već početkom sljedeće godine.
Odgovarajući na pitanje koja je bila osnovna zamjerka Hrvatske, Stier je rekao da očekuje dodatna pojašnjenja u vezi s obrazovanjem hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.   
»Što se tiče srednjih škola, radi se o potrebi tiskanja udžbenika na hrvatskom jeziku. A što se tiče osnovnih škola, potrebni su i posebni sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu«, kazao je Strier i napomenuo kako Hrvatska ne očekuje da se sve sredi preko noći, već određenu dinamiku za rješavanje tog pitanja. »Očekujemo da to može biti vrlo brzo i da to nije teško za ispuniti«, rekao je Stier.   
 
Vučić o razlozima
 
 
Premijer Aleksandar Vučić je u utorak u obraćanju javnosti u povodu blokade poglavlja 26 u pregovorima s Europskom unijom rekao da je zbog »vitalnih vrijednosti« u ponedjeljak navečer napustio Bruxelles. 
 
»Nisam napustio pregovore i zaustavio proces, samo sam pokazao našu tablicu vrijednosti i čvrsto stao iza nje«, rekao je Vučić i kazao kako mora štititi vrijednosti na kojima počiva srpsko društvo.
»Mi nikoga ne mrzimo i ni sa kim nećemo sukobe, hoćemo sa svima razgovarati, ali nismo ni narod ni država koju će bilo tko ponižavati. Srbiju nikada nećete moći ni gaziti, ni zgaziti, ni ponižavati«, poručio je Vučić i dodao kako u njihovim srcima nema mjesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju, međutim kako nema mjesta ni »za packe ili bilo koji oblik poniženja«.
Rekao je da je otvaranje poglavlja 26 blokirala samo Hrvatska i kako u Bruxellesu nije dobio obrazloženje za neotvaranje tog poglavlja, te da je to jedan od razloga zašto se vratio u Beograd.
 
Plenković: Riješiti niz otvorenih pitanja
 
»Hrvatska očekuje napredak po pitanju srbijanskih pregovora s Europskom unijom, te vjerujemo da će se početkom iduće godine oni nastaviti«, istaknuo je u utorak premijer  Andrej Plenković nakon reakcija iz Srbije zbog hrvatske blokade 26. poglavlja njihovih pristupnih pregovora. 
 
»Mi smo proteklih tjedana i mjeseci u razgovoru s Europskom komisijom više puta signalizirali pitanje obrazovanja hrvatske manjine u Srbiji i pitanje udžbenika za osnovnu i srednju školu«, rekao je Plenković o spornom poglavlju 26., koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.       
»Hrvatska je tu zadržala rezervu«, naglasio premijer, ali i dodao kako očekuje napredak po tom pitanju i vjeruje da će se početkom iduće godine nastaviti ti pregovori. 
»Hrvatska je više puta rekla da ova Vlada želi riješiti niz otvorenih pitanja koja ima sa Srbijom i mi smo otvoreni da to učinimo u sljedećim godinama«, zaključio je premijer.
 
 
 
 
Žigmanov: Stanje se nije rješavalo
 
 
 
U izdanju HTV-ove emisije Otvoreno, emitirane u utorak, tema je bila blokada otvaranja poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pristupnim pregovorima Srbije i EU. 
Kakav je položaj hrvatske manjine u Srbiji komentirao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, tvrdeći da hrvatska zajednica u Srbiji ima problema na polju obrazovanja.
»Udžbenici su veliki problem. Pitanje je i tko može predavati na hrvatskom. Stanje se 15 godina nije rješavalo. Postoje određeni pomaci, no to nije ono što su zahtjevi hrvatske zajednice« kazao je Žigmanov i napomenuo kako se nije htjelo doprinositi nesuglasicama, a niti osjećati posljedice.
»Nisam zabrinut za osobnu sigurnost. Na to ne pristajem. Bio bih sretniji kad bih s Vučićem razgovarao o problemima hrvatske zajednice. Nije uobičajeno da se razgovor događa putem konferencije za tisak. Nije lagodno biti prozvan sa sumnjom da sam nezahvalni građanin Srbije, ali bio bih sretniji da smo vidjeli kako ćemo rješavati situaciju hrvatske zajednice«, rekao je Žigmanov.
Žigmanov je komentirao i što bi to Hrvatima u Srbiji olakšalo život.
»Manjinsko pitanje u Srbiji je stvar multilateralnih odnosa. Mi na bilateralnom planu nemamo nikakvu komunikaciju. Postoji veliki deficit u rješavanju toga. Nikolić je danas rekao da bi to trebalo biti bilateralno riješeno, no takve komunikacije nema. Ono što je bilo dobro kao gesta je da se uključi predsjednika SDSS-a u hrvatsku vlast, a ta gesta je u Srbiji prešućena. U Srbiji Vlada samo govori o negativnom što se dogodi u Hrvatskoj.« .
Žigmanov je na kraju zaključio kako oni žele komunikaciju i partnerstvo s tijelima u Srbiji, ali i s Hrvatskom.
»Susret s premijerom Plenkovićem bio je prvi susret nakon pet godina. Mislim da je za Srbiju važna činjenica da je šest poglavlja otvoreno i da je ovo mali korak. Mi se zalažemo za europske vrijednosti, ali očekujemo politiku koja će pratiti te vrijednosti.« 
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika