Aktualno Aktualno

Osnovana Hrvatska bunjevačka stranka u Senju

U Krivom Putu, nedaleko Senja, održana je osnivačka skupština Hrvatske bunjevačke stranke koja će biti, kako je kazano, stranka svih Bunjevaca s područja Grada Senja i šire. Na osnivačkoj skupštini nazočili su predsjednik Županijske skupštine i predsjednik ŽO HDZ LSŽ Darko Milinović, župan Ličko-senjski Milan Kolić, dožupan Sanjin Rukavina, predsjednik HNS-a Senja Krunoslav Tomljanović, predsjednik HSS-a Senja Vladimir Skorup te predstavnici političkih stranaka s područja Grada Senja, te brojni stanovnici s područja Ličko-senjske županije.
Ideja o osnivanju Hrvatske bunjevačke stranke potekla je zbog velikog interesa ljudi, jer preko 80 posto stanovništva sa šireg područja Grada Senja čine Bunjevci. Putem političkog djelovanja jedino je moguće mijenjati trenutačne gospodarsko-političke prilike, te je namjera da se u stranci okupe nekompromitirani ljudi koji žele dio svoga vremena posvetiti dobrobiti svoga kraja. Stranka će biti otvorena za suradnju sa svima kojima je cilj prosperitet grada Senja i cijelog senjskog područja. Jedan od osnovnih ciljeva stranke je zaustavljanje pada broja stanovnika i stvaranja uvjeta da stanovništvo koje živi ovdje, da se tu i zadrži. Bunjevci su se prije 400 godina naseljavali na ova područja, Podvelebitsko primorje, Gorski Kotar, Liku tako da su Bunjevci najjača hrvatska grana na ovim gorskim, odnosno planinskim prostorima.
 
 
Za predsjednika Hrvatske bunjevačke stranke jednoglasno je izabran Marko Prpić Miladina Senior, dopredsjednici su Ivan Tomljanović, Milan Devčić, Ivica Tomljanović i Zlatko Prpić, dok je za tajnika izabran Zlatko Tomljanović.
U Nadzorni odbor izabrani su Andrej Jančić, Ivan Krmpotić, Marko Prpić Junior, Vlado Prpić i Milan Šojat.
Predsjednik HBS-a Marko Prpić Miladina istaknuo je da će osnovni ciljevi stranke biti poboljšanje života u ruralnim dijelovima Grada Senja, Županije Ličko-senjske, te da se stvore uvjeti kako bi stranka izašla na predstojeće lokalne izbore za Gradsko i Županijsko vijeće. Istaknuo je niz programa kroz koje će djelovati: socijalne, društvene, otvaranje novih radnih mjesta, podizanje poduzetništva, stvaranje kvalitetnih uvjeta za razvoj turističkih djelatnosti. Stranka je orijentirana strankama centra i desnog centra uz mogućnost suradnje sa svim ostalim strankama koje imaju načelo pravednosti, jednakosti, uvažavanja i vrednovanja Domovinskog rata i zaštite hrvatskog identiteta, kazao je predsjednik HBS.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika