Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Poseban događaj za surčinske Hrvate

Srijem je od nedjelje, 21. kolovoza, bogatiji za još jednu hrvatsku kulturnu udrugu. U župi Surčin, uz prisustvo mnogobrojnih posjetitelja i visokih dužnosnika, svečano je blagosiljana i otvorena čitaonica Fisher, u čijem književnom fondu se već sada nalazi oko 2.000 književnih djela. Nova hrvatska kulturna udruga za Surčince kako kažu, značit će mnogo radi očuvanja hrvatskog identiteta i neprocjenjivog značaja promocije hrvatske kulture.
 
 
 
U spomen na prvog surčinskog župnika
 
Inicijativa za osnivanjem hrvatske čitaonice u Surčinu potekla je od župnika župe Surčin vlč. Marka Kljajića, koji je uz pomoć svojih Surčinaca pokrenuo ideju da i ovo mjesto nadomak Beograda dobije hrvatsku udrugu, mjesto gdje će se skupa sa svojim sumještanima družiti i organizirati kulturne programe: 
»Odlučili smo se da čitaonica nosi naziv Fisher, u spomen na prvog surčinskog župnika Petra Fishera. 1938. godine ova župa je dobila svog prvog župnika. Do tada je ta župa bila zemunska filijala i budući da su vremenom bili ispunjeni uvjeti, sagrađen je ovaj župni ured nakon čega je tadašnji biskup poslao prvog župnika u Surčin. Petar Fisher je rođen u Ljubi, a kao dijete je prešao živjeti u Kukujevce gdje je odrastao. On  je udario temelje ovoj župi, a još i ostao je u neizbrisivoj uspomeni naših starih župljana, koji prenose priču o svom prvom župniku Fisheru. To je i bio motiv i razlog da i ova naša čitaonica nosi njegovo ime«, navodi župnik Kljajić.
O važnosti postojanja čitaonice u Surčinu vlč Kljajić kaže: 
»To je poseban događaj za Hrvate u Surčinu, ali isto tako i za naše ostale sumještane s kojima živimo i dijelimo svakidašnjicu. U okviru čitaonice, mi ćemo se družiti kroz knjigu, priređivati programe, predstavljanje knjiga, susrete, pozivati sve naše ostale udruge iz Srijema s nacionalnim predznakom i mislim da nema ništa ljepše od toga«.
Za predsjednika čitaonice Fisher imenovan je Josip Volarić i kako navodi, već sada čitaonica u Surčinu ima preko 150 članova, što je za svaku pohvalu: 
»Surčinci su u samom početku ideju o osnutku čitaonice prihvatili s rezervom, ali su kasnije postali veoma aktivni. Ja sam kao predsjednik prezadovoljan, jer već sad imamo toliki broj članova što je veliki broj u odnosu na našu  malobrojnu zajednicu ovdje«, ističe Volarić.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika