Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kulinarska fešta na tromeđi

Kada su prije 12 godina osmišljeni Trojni susreti bili su susret tri naroda iz tri države i to na tromeđi. Želja je bila pokazati folklornu tradiciju na tom prostoru, ali prije svega ponovno približiti narode koje su rat i 90-te razdvojili. Novi ljudi s novim idejama koji su se uključivali u ovu manifestaciju pomogli su da ona poslije nekoliko godina dobije neke nove sadržaje koji također kao i predstavljanje folklornog nasljeđa za cilj ima pokazati bogatstvo različitih naroda koji žive na tim prostorima. Tako je prošle godine priređena revija nošnji, a ove svojevrsni gastronomski festival.
 
 
Poveznica
 
Različitost naroda koji žive na ovom prostoru Srbije, Mađarske i Hrvatske znači i bogatstvo tradicijske kuhinje. Tako se u Aljmašu spremaju švapski uštipci, u Bačalmašu bunjevački paprikaš, u srcu bačke lički kupus i specifičan hercegovački sir. 
»Prvi put ove godine Bezdan predstavljamo kroz gastronomiju naroda koji žive u ovom mjestu, obzirom na to da je Bezdan višenacioanlna sredina  u kojoj živi petnaestak nacija. Predstavili smo bačku kuhinju, hercegovačku, švapsku, ličku, mađarsku, bosansku, šumadijsku, šokačku i bunjevačku. A da bi to predstavljanje bilo što upečatljivije svi sudionici ovog festivala, osim tradicijskih jela, predstavljaju i svoju nošnju. Osim jela naroda koji žive u Bezdanu, ovdje su i gastronomske delicije naših gostiju iz Mađarske i Hrvatske. Trojni susreti se održavaju 12. puta i trudimo se da nekim novim sadržajima obogatimo ovu manifestaciju i nešto novo i zanimljivo pripremit ćemo i za naredne susrete«, kaže predsjednica Turističkog društva Vikend iz Bezdana Biljana Pudar. 
A svo to bogatstvo okusa moglo se i kušati, pa su posjetitelji mogli osjetiti okus ljute šumadijske mućkalice, pikantnog hercegovačkog sira, šokačke gibanice s orasima i makom. Osim gastronomijom, Bezdanci su ovaj prostor omeđen trima državama povezali i zajedničkom ekološkom pričom. I to s razlogom, jer su ovoj regiji zajednička tri rezervata prirode – Kopački rit u Hrvatskoj, Gemenc u  Mađarskoj i Gornje Podunavlje u Srbiji. Simbolički, ta veza predstavljena je mostom prijateljstva iznad improviziranog toka Dunava, što je također još jedna zajednička odrednica na ovoj tromeđi.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika