Aktualno Aktualno

Predsjednik Sabora primio vojvođanske Hrvate

Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner susreo se s izaslanstvom vojvođanskih Hrvata, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, kao i s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Subotici Velimirom Plešom, u ponedjeljak, 2. svibnja, u Uredu predsjednika Hrvatskoga sabora. 
Na sastanku se govorilo o problemima hrvatske manjine u Srbiji, a predsjednik Sabora Reiner se založio za pitanja koja su vezana za položaj hrvatske manjine u Srbiji i istaknuo da će nova Vlada Hrvatske učiniti sve kako bi osigurala što bolji položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. 
Prilikom susreta naglašen je i osobni angažman Reinera poznat još od prije, a posebno iz dosadašnjih njegovih posjeta Hrvatima u Vojvodini. 
»Na sastanak u Zagreb smo otišli na poziv predsjednika Sabora Rainera. S jedne strane, tema razgovora su bili izbori u Srbiji, ocjena rezultata glasovanja, te projekcije budućeg rada političkih predstavnika naše manjinske zajednice u republičkom i pokrajinskom parlamentu, a s druge, Reinera su interesirali ključni elementi Akcijskog plana za manjine, kao i u kojoj su mjeri poštovani demokratski principi prilikom izrade tog plana i je li se nakon njegovog usvajanja od nadležnih tijela Srbije, plan počeo realizirati«, kaže Slaven Bačić i naglašava kako su prilikom susreta izneseni i problemi diskriminacije Hrvata u Srbiji.
 
 
»Usuglasili smo se da je provedba bilateralnog sporazuma o manjinama, osobito pitanje garantiranog zastupstva Hrvata u predstavničkim tijelima na svim razinama ključno za položaj hrvatske manjine, ukazali smo na problem neriješene supstitucije informiranja na elektroničkim medijima na lokalnoj razini, vraćanje latinice u službenu uporabu sukladno preporuci Vencijanske komisije kao bitnog dijela kulturnog identiteta Hrvata, te kako se rješava financiranje udžbenika za učenike koji polaze nastavu na hrvatskome jeziku«, kaže Slaven Bačić.
Predstavnici Hrvata iz Vojvodine imali su istoga dana i susret s dožupanom Zagrebačke županije Rudolfom Vujevićem, prilikom kojeg je bilo riječi o daljnjoj suradnji i mogućnostima predstavljanja projekata vojvođanskih Hrvata u toj županiji. Uslijedio je i sastanak u glavnom gradu Hrvatske s predstavnicima Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.
»Razgovarali smo s predsjednikom Zajednice Matom Jurićem i s pojedinim članovima Ivanom Andrić – Penavom, Zlatkom Žužićem i Stjepanom Šutijom o položaju protjeranih Hrvata, kao i položaju naše manjinske zajednice. Razgovarali smo i o realizaciji zajedničkih projekata, o predstavljanju projekata i tiskovnih izdanja njihove zajednice u Vojvodini, kao i o obilježavanju 25 godina od osnutka Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata«, kaže Slaven Bačić.
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika