Tema Tema

Pobjeda SNS-a, DSHV uspješan

Koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića pobjednik je izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji. Razloga za zadovoljstvo ima i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, jer se vraća u republičku Skupštinu, gdje će hrvatsku manjinsku zajednicu zastupati predsjednik te stranke Tomislav Žigmanov.
 
 
SNS će prema posljednjim rezultatima imati 131 zastupnika, odnosno pet iznad neophodne većine. To je za 27 zastupnika manje, nego u prošlom sazivu, dok će Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, druga najjača izborna lista u Srbiji i dosadašnji partner naprednjaka, imati 30 zastupnika, odnosno 14 manje nego u prošlom sazivu. 
Povratnici u zastupničke klupe iz Srpske radikalne stranke će nakon četverogodišnje pauze imati 21 zastupnika, a iza njih se nalaze Demokratska stranka i pokret »Dosta je bilo« koji će imati po 16 mandata. DS je osvojio tri zastupnička mjesta manje nego u prošlom sazivu, dok je pokret Saše Radulovića prvi put u parlamentu, u koji se vraća i Liberalno-demokratska partija, ovog puta u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine s ukupno 13 mandata. I Demokratska stranka Srbije je ponovno parlamentarna stranka, koja će u koaliciji s Dverima imati također 13 zastupnika. U novi saziv parlamenta ulaze i manjinske stranke, Savez vojvođanskih Mađara s 4 zastupnika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića s 2, Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina također s 2, Zelena stranka s 1 mandatom i Partija za demokratsko delovanje – Ardita Sinani s 1 zastupnikom.
 
Z.Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika