Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Potvrda uspješnog rada srijemskih udruga

 
Četvrti put za redom predstavnici hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema okupili su se na manifestaciji Srijemci Srijemu, kako bi široj javnosti prezentirali svoj rad na očuvanju bogatog kulturnog naslijeđa, tradicije i običaja. Ovoga puta domaćin je nakon Šida, Srijemske Mitrovice i Rume, bilo HKPD Jelačić iz Petrovaradina, a manifestacija je održana u subotu 16. travnja u Studiju M u Novom Sadu pred velikim brojem posjetitelja i zvaničnika, predstavnika pokrajinske Vlade, Veleposlanstva Republike Hrvatske, Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i predstavnika i članova hrvatskih udruga. Ovogodišnja manifestacija potvrdila je da se cilj i ideja koja je potekla od Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prije četiri godine i ostvarila, a to je da ova manifestacija svake godine dobiva na kvaliteti, kako u pogledu samog sadržaja tako i u organizicijskom smislu.
 
 
Poveznica s proslavom jubileja
 
Ovogodišnji domaćin manifestacije HKPD Jelačić iz Petrovaradina danas je od malenog instrumentalnog vokalnog sastava i autentičnog zvuka tradicijskih instrumenata izraslo u svestranu kulturnu instituciju petrovaradinskih Hrvata s više od 300 članova. U okviru Udruge djeluje nekoliko glazbenih sekcija od pjevačkih zborova, tamburaških klapa do povijesne sekcije. Sama ideja da domaćin ovogodišnje manifestacije Srijemci Srijemu bude hrvatska udruga iz Petrovaradina, potekla je od sada pokojnog župnika Gospe Tekijske u Petrovaradinu Stjepana Barišića, koji je želio da manifestacija bude održana na Tekijama, jer se ove godine obilježava i značajan jubilej, 300. obljetnica znamenitog srijemskog marijanskog svetišta: 
»Župnik Stjepan Barišić bio je veliki prijatelj naše udruge i puno nam je pomogao u našem radu. Željeli smo ispoštovati njegovu želju i biti domaćini ovogodišnje manifestacije. Želja nam je bila da bogatim programom hrvatskih srijemskih udruga obogatimo ovaj prostor, želeći razgaliti publiku i dati satisfakciju svim sudionicima da ono što vrijedno vježbaju ovdje i prikažu. Mislim da je ove godine program izuzetno bogat, a sama manifestacija pokazuje da  iz godine u godinu i u jednom organizacijskom smislu postaje kvalitetnija. Jer učimo se na starim greškama, na vrijeme se sastajemo i nastojimo da svi skupa, sve srijemske udruge zajedno s HNV-om i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata pridonesemo da ova manifestacija bude na što većoj razini festivalskog karaktera«, istaknuo je predsjednik HKPD-a Jelačić Petar Pifat.
 
S.Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika