Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Bać Iva i Romeo

 

Predstavom »Bać Iva nije zno plivat« autora Ivana Andrašića dramska sekcija KPZH »Šokadija« u Sonti otvorila je novu kazališnu sezonu, a u Apatinu je premijerno izvedena predstava Pozorištanca »Mašinac« »Romeo protiv beogradskog sindikata«

Za smotru amaterskog dramskog stvaralaštva u općini Apatin, od prijavljene tri predstave,  u subotu 12. ožujka izvedene su dvije. U velikoj dvorani Doma kulture u Apatinu u 18 sati izvedena je premijerna predstava Pozorištanca »Mašinac« »Romeo protiv beogradskog sindikata«. Glumački ansambl tvore učenici srednjih strukovnih škola MŠC iz Apatina, a u predstavi su nastupili: Slađana Stanić, Mila Maravić, Božana Medić, Nataša Drča, Marija Dražić, Dejan Rađenović, Nemanja Smiljković, Petar Dražić, Kristijan Kiš i bivša članica dramske sekcije KPZH »Šokadija« Sanja Andrašić. Vrlo dinamična, moderna predstava, primjerena dobi glumaca, oduševila je puno gledalište.

Drugu predstavu »Bać Iva nije zno plivat« autora Ivana Andrašića, izveli su članovi dramske sekcije Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija«. Ovu klasičnu pučku predstavu, satirični prikaz političkog života jednog konzervativnog sela, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti gledalo je osamdesetak gledatelja. Iako je u odnosu na prošlogodišnju premijernu izvedbu predstava pretrpjela nekoliko izmjena u glumačkom dijelu ekipe, nije nimalo izgubila na kvaliteti, a dobila je na dinamici. Odlazak Sanje Andrašić u punoj je mjeri nadomjestioMata Zec, pa je ulogu birtašice dramaturg i redatelj Ivan Andrašić preinačio u ulogu birtaša. Umjesto iznenadno oboljele Agate Rižanji ulogu Eve tumačila je najstarija članica ansambla Ana Miličić. Pojačanim radom u samo dva tjedna uspjela je nametnuti svoju kreaciju majke-oštrokondže, glavnoga lika bać Ive, a gledatelji su to u više navrata znali nagraditi dugim pljeskom.

»Jako sam zadovoljan onim što je moja ekipa pružila na sceni. Na početku sezone ostali smo bez Sanje Andrašić, koja je upisom u srednju školu u Apatinu prešla u Pozorištance 'Mašinac', a mali šok za nas bilo je povlačenje Agate Rižanji zbog zdravstvenih razloga prije nepuna tri tjedna. No, vrlo uspješno su ih nadomjestili Mata Zec i Ana Miličić. Pripremali smo se u jako nepovoljnim uvjetima, zima se oduljila, pa smo probe održavali u dvorani u kojoj je temperatura bila vrlo blizu ništice. No, ljubav amatera je nemjerljiva, glumci su sve izdržali i publika je opet došla na svoje. Sada nestrpljivo očekujemo sud izbornika, trebao bi uslijediti do konca mjeseca«, kaže autor i redatelj Ivan Andrašić.

 

K. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika