Tema Tema

Pater pretučen, a samostan opljačkan

U noći između četvrtka i petka (25. i 26. veljače) brutalno je pretučen predstojnik franjevačkog samostana u Baču pater fra Josip Špehar, a iz samostana su odnijete vrijedne relikvije. Pater Josip je s teškim ozljedama hospitaliziran u Kliničkom centru Vojvodine, na odjelu neurologije. Policija je nekoliko sati od napada uhitila razbojnika kod kojeg su pronađene i relikvije iz samostana. Čelnici hrvatske zajednice osudili su ovaj napad i istaknuli kako ovaj događaj šalje negativnu poruku kada su u pitanju Hrvati u Vojvodini.
 
 
Franjevac vezan i tučen
 
Franjevački samostan u Baču stalna meta napada bio je tijekom 90-tih godina i kasnije, ali je ovaj posljednji bio i najbrutalniji, jer je pater Josip Špehar teško ozlijeđen. Razbojnik je u samostan ušao kroz prozor na prvom katu, za što mu je bilo potrebno dvoje ljestava. Nedaleko od prostorije u koju je provalio bila je i paterova odaja u koju je razbojnik upao. O tome što se tamo događalo svjedoče tragovi krvi u hodniku i na podu paterove odaje, ali i velika mrlja krvi na jastuku. Napad se dogodio sat-dva poslije ponoći, a tek poslije oko sat i pol pater je uspio telefonom dozvati prijatelja koji je obavijestio policiju i hitnu pomoć. 
»Kako smo doznali u policiji, nasilna provala se dogodila između jedan i petnaest do tri poslije ponoći. Provaljeno je u paterovu sobu, on je vezan i tučen kako bi kazao gdje se u samostanu nalaze vrijedni predmeti. Ukradeni su pozlaćeni aureoli sa slike Radosna Gospa, svitci iz knjižnice i još neke relikvije. Iz policije su nas obavijestili da su ukradeni predmeti pronađeni i da ih možemo preuzeti. Predstojniku je slomljena ruka i ima tešku ozljedu glave. Ostavljen je bez svijesti s teškim ozljedama. Nažalost, ovo je kulminacija učestalih incidenata i pritisaka kojima je pater Josip bio izložen«, kazao je gvardijan Zdenko Gruber, koji je tog prijepodneva stigao u Bač. 
Policijski očevid u samostanu trajao je do ranog popodneva, a već tada policija je priopćila da je uhitila osumnjičenog. Uhićen je  Đorđe Pandurov (35) iz Bаčа, za koga se sumnja da je  ukrao 15.000 dinаrа i crkvene relikvije i nаneo teške tjelesne ozljede pateru Špeharu. Policijа je kod Pandurova pronаšlа i oduzelа predmete iz franjevačkog samostana. Osumnjičeni je uhićen kada je na cesti stopirao auto u kome su bili policijski inspektori. Uhićeni Pandurov priznao je kazneno djelo, a poslije policijskog zadržavanja od 48 sati određen mu je pritvor od mjesec dana.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika