Tema Tema

Susjedi podnijeli najviše amandmana

Na plenarnoj sjednici koja je ovoga tjedna od 1. do 4. veljače održana u Strasbourgu raspravljalo se i glasovalo o Rezoluciji o izvještaju o napretku Srbije na putu k Europskoj uniji. Nacrt Rezolucije o napretku Srbije usuglašen je 21. siječnja, a tjedan dana kasnije usvojio ga je Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta, te je proslijeđen na usvajanje. 
Pažnju medija u Srbiji  tijekom procesa donošenja Rezolucije i podnošenja amandmana najviše je privlačio dio koji se odnosi na ocjene o postignutom napretku Srbije, na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, pitanja vanjske politike, napredak reformi i borbi protiv korupcije, slobodi medija pa i položaju Vojvodine, ali se vrlo malo medijske pažnje posvetilo stavkama koje se odnose na zaštitu prava nacionalnih manjina.
 
 
O zaštiti prava nacionalnih manjina
 
U Nacrtu Rezolucije o izvješću o napretku Srbije za 2015. godinu, koji je pripremio izvjestitelj David Mac Allister u stavku o pravima nacionalnih manjina u tri rečenice se govori o zaštiti prava. Prvo, naglašava se važnost vijeća nacionalnih manjina u provedbi prava nacionalnih manjina, zatim se ponovno poziva Srbija da osigura održavanje razine stečenih prava i ovlasti u postupku njihova pravnog usklađivanja s odlukama Ustavnog suda Srbije, te na koncu poziva Srbija da u cijeloj zemlji osigura usklađenu provedbu zakonodavstva o zaštiti manjina, uključujući zakonodavstvo u vezi s obrazovanjem, uporabom jezika, zastupljenošću u tijelima javne uprave, te pristupom medijima i vjerskim obredima na jezicima manjina.
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika