Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Šokački plesovi ostavili upečatljiv dojam

 

Neshvatiljivo je da jedan ansambl, kao što je nacionalni ansambl 'Kolo' iz Beograda, može sebi dozvoliti da izvođači izađu na scenu odjeveni u 'šokačku' nošnju u onakvom stanju. Isto to rade i OKUD 'Mladost' iz Subotice, KUD 'Abrašević' iz Pančeva, OKUD 'Milomir Petrović' iz Sremčice. Ovakvim prezentiranjem vrijeđa se i omalovažava jedan narod koji itekako drži do svoje kulture, tradicije i svog identiteta«, rekla je na seminaru Stanka Čoban

Kulturni amaterizam u svim svojim oblicima u Vojvodini ima dugu i bogatu tradiciju.

Sudeći po dokumentima iz povijesnih arhiva, još krajem XVIII. i početkom XIX. stoljeća u mnogim mjestima Vojvodine istaknutu ulogu imali su amaterski orkestri, zborovi i kazališne skupine. Danas u Vojvodini djeluje više od 420 kulturno-umjetničkih društava koja njeguju tradiciju i suvremeno stvaralaštvo domicilnog naroda, nacionalnih manjina i etničkih zajednica  koje žive u Vojvodini. Većina tih društava su članovi Saveza amatera Vojvodine, nestranačke organizacije  koja  koordinira rad KUD-ova  u okviru svoja četiri odbora: za scensko, glazbeno, likovno i narodno stvaralaštvo.

U suradnji s Zavodom za kulturu Vojvodine, Odbor za narodno stvaralaštvo Saveza amatera Vojvodine organizirao je početkom ovog mjeseca u Vrdniku seminar za umjetničke voditelje folklornih ansambala. Na seminaru je sudjelovalo preko 150 umjetničkih voditelja  iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Republike Srpske i Italije. Na programu su bili plesovi iz raznih krajeva Srbije, a iz Vojvodine prikazane su plesovi iz Tavankuta i šokački plesovi iz Bača.

 

Sedam plesova i dvije pjesme

 

»Ovo je osmi po redu seminar narodnog stvaralaštva u organizaciji  Odbora za narodno stvaralaštvo u sadašnjem sastavu. Proteklih godina obradili smo različite oblasti, tj. obradili smo izvorne plesove i pjesme iz raznih krajeva Srbije, no glavni akcent stavljamo na Vojvodinu. Predavači su najiskusniji koreografi koji su istraživali teren, a na predavanja dovodimo autentične plesače i pjevače s terena, koji demonstriraju plesove, običaje, kostime i nošnje svog kraja«, kaže sekretar Saveza amatera VojvodineSavo Mučibabić. »Ove smo godine imali demonstratore iz Tavankuta koji su nam prikazali plesove iz svog kraja i demonstratore iz Bača koji su nam prikazali plesove i nošnju  Šokaca iz Bača.

Prikaz šokačkih plesova izveden je autentično u originalnoj nošnji uz četiri demonstratora. Obrađeno je sedam plesova i dvije pjesme, a demonstratorica je bila Magdalena Štrbac, umjetnička voditeljica folklorne sekcije u KUD-u »Mladost« iz Bača uz pomoć članova HKUPD-a »Mostonga« iz Bača. Bačku šokačku nošnju je sudionicima seminara prezentirala Stanka Čoban, predsjednica Udruge građana »Tragovi Šokaca« iz Bača. Izrazila je zadovoljstvo što ovako veliki broj polaznika seminara može upoznati s bogatom nošnjom svoga kraja, no i kritički se osvrnula na sve veći broj KUD-ova koji neprimjereno prezentiraju igru i nošnju bačkih Šokaca.

 

Suradnja triju udruga

 

»U posljednje vrijeme sve je više KUD-ova koji su u svoj program uvrstili šokačke plesove iz Bača. To je svakako za pohvalu, no u kakvoj nošnji izvođači izlaze na scenu, to je najblaže rečeno sramota. Kada se prikazuju plesovi i nošnja jednog naroda, prezentira se i njegova kultura, kulturna baština i njegova tradicija. Neshvatiljivo je da jedan ansambl, kao što je nacionalni ansambl 'Kolo' iz Beograda, može sebi dozvoliti da izvođači izađu na scenu odjeveni u 'šokačku' nošnju u onakvom stanju. Isto to rade i OKUD 'Mladost' iz Subotice, KUD 'Abrašević' iz Pančeva, OKUD 'Milomir Petrović' iz Sremčice. Ovakvim prezentiranjem vrijeđa se i omalovažava jedan narod koji itekako drži do svoje kulture, tradicije i svog identiteta«, rekla je Stanka Čoban.

»Šokačka nošnja i šokački plesovi iz Bača ostavili su upečatljiv dojam na moje kolege polaznike seminara, a osobito na predavače koji su se sada prvi puta susreli s ovim dijelom Bačke. Meni je bilo posebno zadovoljstvo što sam baš ja mogla prezentirati plesove našeg kraja i uz pomoć HKUPD-a 'Mostonga' i UG-a 'Tragovi Šokaca' upoznam prisutne s bogatom kulturom Bača i bačkih Šokaca. Sigurna sam da će se ova suradnja između naše tri udruge nastaviti, da ćemo se uzajamno pomagati kako bi što vjernije predstavljali  kulturu, običaje i tradiciju svih naroda koji žive na ovim našim prostorima«, ne krijući zadovoljstvo rekla je Magdalena Štrbac.

Po završetku seminara, svi polaznici dobili su DVD s kompletno obrađenim materijalom, kao i certifikat o završenom seminaru, bez kojeg  obrađene oblasti ne bi mogli  uvrstiti u program KUD-ova iz kojih dolaze. Seminar se održava svake godine, i kako kažu organizatori, svake godine je sve veći broj zainteresiranih, baš zbog kvalitetnih predavača i autentičnog prezentiranja izvornog folklora i narodnog ruha. 

Č. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika