Aktualno Aktualno

Usvojen drugi rebalans proračuna za 2015.

Na 25. redovitoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća, održanoj 29. prosinca prošle godine, vijećnici su većinom glasova (17 za i 4 protiv) usvojili drugu izmjenu odluke o financijskom planu HNV-a za 2015. godinu, što je ujedno bila središnja točka dnevnog reda te sjednice. Ukupan proračun prema rebalansu iznosi 22,9 milijuna dinara, a veći je od planiranog za oko 4,2 milijuna dinara. Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić kaže kako je jedan od glavnih razloga za donošenje rebalansa potreba usklađivanja onih elemenata poslovanja Vijeća koji su se događali tijekom godine, a koji su u izvjesnoj mjeri odstupili od prvobitno planiranih, bilo na prihodovnoj, bilo na rashodovnoj strani. 
 
 
 
Više sredstava i uštede
 
»Proračun HNV-a veći je od planiranog i to za oko 4 milijuna dinara, što se odnosi na prije svega namjenski doznačena sredstva, bilo iz proračuna Republike Srbije ili drugih instanci vlasti, bilo na namjenski doznačena sredstava po natječajima na koje je apliciralo ili Hrvatsko nacionalno vijeće ili kulturno-umjetničke udruge s hrvatskim predznakom na natječaje Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske«, kaže Sarić Lukendić.
On dodaje kako, unatoč rješenjima, na prihodovnoj strani još uvijek nisu ostvareni prihodi od Grada Subotice, te je najavio da bi ta sredstva trebala biti uplaćena do konca godine.
Sarić Lukendić ističe i kako su na pojedinim pozicijama ostvarene uštede. »Na poziciji reprezentacije je tako ušteđeno 130 tisuća dinara, a na poziciji troškova promidžbe i reklamnih aktivnosti 143 tisuće dinara. S druge strane, na nekim pozicijama, poput obrazovanja, postoje probijanja planirane razine troškova, zbog povećanog obima aktivnosti. Ove godine je bilo dosta aktivnosti koje su se ticale sudjelovanja u izradi Akcijskog plana, a i s tim u vezi je bilo određenih troškova«, navodi Sarić Lukendić. 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika