Aktualno Aktualno

NIU Hrvatska riječ predstavljena u Starčevu

U Domu kulture u Starčevu, u prostorijama Galerije Boem 13. prosinca je održano predstavljanje novinske i nakladničke djelatnosti Hrvatske riječi. Osim osnovnih informacija o tjedniku i korisnih prijedloga za veću zastupljenost banatskih Hrvata na njegovim stranicama, ravnatelj ustanove Ivan Karan je govorio i o aktualnim strukturnim promjenama koje mogu utjecati na sudbinu lokalnih i manjinskih medija. 
Imajući u vidu da je katolička crkva Svetog Mauricija jedino mjesto okupljanja lokalnoga hrvatskog življa u ovome banatskom mjestu, susret je započeo već na nedjeljnom misnim slavlju. Starčevački župnik vlč. Gyula Pósa,, pred okupljenim je vjernicima pohvalio napore usmjerene u cilju širenja prepoznatljivosti ove male zajednice na jugu Banata.  
 
 
Mještani su pak s nestrpljenjem dočekali podjelu najnovijih brojeva Hrvatske riječi i iskazali zadovoljstvo zbog akcije koja traje već treći mjesec, a podrazumijeva slanje besplatnih primjeraka novina svakog tjedna u Starčevo. Jedan od prisutnih mještana istaknuo je kako, iako ne pripada hrvatskoj zajednici, podržava i cijeni ovu vrstu manjinskog angažmana i osobno nastoji njegovati kulturu dobrosusjedskih odnosa koja u ovoj sredini ima dugogodišnju tradiciju. Ostali nisu propustili porazgovarati s ravnateljem o problemima koji tište vojvođanske Hrvate – poteškoćama u procesu dobivanja hrvatskog državljanstva, starenju i smanjenju manjinske populacije i slabom zanimanju matice za popravljanje ove nezavidne situacije.
Poslije izlaganja uslijedio je razgovor s posjetiteljima i domaćinom, kao i upraviteljem mjesnog Doma kulture Daliborom Adamovim, koji je izrazio zadovoljstvo zbog uspješno održanog predstavljanja.
D.Mergel
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika