Aktualno Aktualno

Pomoć migrantima

Predsjednik Pokrajinske vlade dr. Bojan Pajtić i potpredsednik Pokrajinske vlade i predsjednik Pokrajinskog savjeta za migracije Mihaly Nyilas, razgovarali su 25. kolovoza sa šefom predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Srbiji (UNHCR), Hansom Fridrichom Soderom.
Predsjednik Pajtić je u ovom susretu u Pokrajinskoj vladi istaknuo da je ova posjeta pravovremena i podsjetio da je Pokrajinska vlada za općine Kanjiža i Subotica od početka srpnja osigurala pomoć koja je sadržala 34. tone prehrambenih artikala, vode, sredstava za higijenu i dezinfekciju.
»Pokrajina će usmjeriti i 13,7 milijuna dinara pomoći općini Kanjiža za zdravstvene usluge i omogućavanje dobrih sanitarnih i higijenskih uvjeta namijenjenih izbjeglicama s Bliskog istoka, koji privremeno borave u našoj pokrajini. Veoma je važno stvoriti dobre uvjete prije zime, kada će okolnosti biti složenije«, istaknuo je Pajtić i pohvalio učešće i suradnju sa UNHCR.
Dr. Pajtić je naglasio da je Pokrajinska vlada uvijek pružala humanitarnu pomoć ljudima u nezavidnoj situaciji, te da kao narod i društvo imamo obvezu da iskažemo solidarnost.
 
 
Predsednik Pokrajinske vlade naglasio je da je pored sagledavanja i praćenja stanja, nedavno osnovan i Pokrajinski savjet za migracije, koji će uspostaviti aktivnu suradnju s Komesarijatom za izbjeglice i migracije Republike Srbije i međunarodnim organizacijama.
Šef predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Srbiji (UNHCR), Hans Fridrich Soder se zahvalio na onome što je do sada urađeno i AP Vojvodini, koja je kako je kazao uspješno reagirala na okolnosti s izbjeglicama s Bliskog istoka. On je naglasio da je Srbija je imala proaktivnu ulogu i reagirala je bolje od Grčke i Makedonije.
Soder je istakao da će UNHCR pomoći u potrepštinam i lijekovima namijenjenim izbjeglicama, koje trenutno borave u našoj pokrajini, te da je današnji razgovor jedan od koraka više za dobru organizaciju povodom ove situacije i njenog razvoja u predstojećem periodu. Soder je kazao i da je Srbija u ovim uvjetima reagirala bolje od drugih članica EU, koje preme međunarodnom zakonodavstvu imaju obvezu da pomožu izbjeglice. 
Razgovoru je prisustvovao i potpredsednik Pokrajinske vlade Mihaly Nyilas, koji je tom prilikom istaknuo da je u ovom trenutku, veoma bitna suradnja na praćenju priliva izbjeglica u Kanjižu, koja ima skromne kapacitete. Stoga je pravovremeno planiranje po njemu, jedan od važnijih aspekata zbog pružanja pravovremene pomoći izbjeglicama, kao i dobre organizacije ove lokalne samouprave.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika