Aktualno Aktualno

U susret novoj medijskoj realnosti

Publikacija Manjinski mediji – generiranje kapaciteta, nastala radom III. regionalne konferencije posvećene medijima na jezicima manjina predstavljena je u Novom Sadu na konferenciji održanoj u organizaciji dnevnog lista na mađarskom jeziku Magyar Szó, Heror Media Point i Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija.
Pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić je istaknuo da je u ovom trenutku i više nego važno da se manjinski mediji udruže, naročito u Vojvodini, kao multinacionalnoj sredini, kako bi udruživanjem izdejstvovali za sebe najbolje uvjete za rad. Danas Radio televizija Vojvodine obavlja svoju funkciju javnog servisa, ali je bitno da i u lokalnim samoupravama mediji direktno s lokalne ili regionalne razine zastupaju interese i informiraju pripadnike nacionalnih zajednica. Neophodno je postojanje ovih medija, njihovo stabilno financiranje i informiranje građana o svemu onome što je bitno, i to ne samo o stanju u svojoj, već i o svemu što se dogaða i u drugim nacionalnim zajednicama širom Vojvodine, istaknuo je, među ostalim Grujić.
 
 
Prezentacija je održana s ciljem da se ukaže na potrebu udruživanja manjinskih medija, radi iznalaženja »adekvatnih odgovora na sve one izazove, koji su trenutačno pred nama«, rekla je direktorica lista Magyar Szó Rozalia Ekres i dodala, da je u eri digitalizacije, kada on line mediji nemilosrdno prijete tiskanim medijima, kada se manjinska populacija dramatično smanjuje, opstanak medija na manjinskim jezicima moguć udruživanjem i uz potporu. Rozalija Ekres se ovom prilikom zahvalila Pokrajinskom tajništvu za kulturu i javno informiranje i republičkom Ministarstvu za kulturu i informiranje na potpori. Kako je ona istakla, akcent treba staviti na financiranje medija na jezicima nacionalnih zajednica. Kao što je poznato, manjinski mediji financiraju se iz više izvora, među ostalim i iz pokrajinskih subvencija, ali veliki dio njihovog prihoda dolazi i s tržišta oglašavanja. Teška situacija za manjinske medije nastaje i iz činjenice da je smanjena populacija pripadnika nacionalnih zajednica, ali i iz navike samih čitatelja.
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika