Aktualno Aktualno

Poruke iz Hrvatske

»Hrvatska danas ne slavi rat, ne slavi ničiju patnju niti progonstvo, neka to bude jasno onima kojima još nije. Hrvatska je poduzela sve da rata ne bude, nudila je mirna rješenja. I bila odbijena. Hrvatska danas slavi slobodu i mir, čista srca slavi pobjedu, prekretnicu koja je dokrajčila ružan, nametnut i osobito podao rat«, poručio je premijer Zoran Milanović, na svečanom prijemu koji je nakon vojnog mimohoda upriličen na platou Gradec, u povodu proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
»Sloboda je najveće blago i nikome ne trebamo dokazivati koliko je Oluja – nakon mučne četiri godine ubijanja i progona na okupiranim područjima – bila opravdana, koliko je bila potrebna, koliko je novih žrtava spriječila i koliko je bila neizbježna«, rekao je Milanović i istaknuo kako Hrvatska žali za svakim izgubljenim životom, za svakom žrtvom, svakom ljudskom i obiteljskom tragedijom. 
Istaknuo je kako su se u Hrvatsku vratili i mnogi od onih koji su otišli, a postala je i novi dom i onima, ponajprije Hrvatima, koji se do danas nisu mogli vratiti svojim kućama, primjerice u Banja Luku, bosansku Posavinu ili Vojvodinu. 
»Dvadesetu obljetnicu Oluje, što je posebno važno, naša domovina dočekuje oslobođena tereta tuđih optužbi jer je presuda međunarodnog suda hrvatske generale vratila kući slobodne i čistog obraza«, poručio je Milanović.
Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović svečani je vojni mimohod u utorak ocijenila mimohodom mira, a ne rata, mimohodom budućnosti, a ne prošlosti, mimohodom dostojanstva kojim je Hrvatska pokazala kako cijeni i voli svoje, ali i poštuje tuđe.
»Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu – i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima, ali isto tako ističemo da je to rat koji mi nismo željeli. To je rat koji nam je bio nametnut i koji je bio rezultat agresivne Miloševićeve velikosrpske politike«, poručila je Grabar Kitarović.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika