Intervju Intervju

Informacije i prava na žličicu

U medijima na srpskom jeziku, potencijal i život nacionalnih manjina uopće, se vrlo rijetko predstavlja, poznato je to činjenica, i upravo je ta činjenica opredijelila tim ljudi da pokrenu elektronički bilten s nazivom Minority NEWS kojem je glavni urednik Sveta Matić. Ovaj mjesečni, elektronički bilten se isključivo bavi pitanjima od značaja za život nacionalnih manjina u Srbiji nastojeći da informacije iz života nacionalno-manjinskih zajednica u Srbiji učini dostupnim zainteresiranima kako iz manjinskih zajednica tako i većinske. O ovome biltenu i planovima tima koji ga realizira razgovarali smo s glavnim urednikom.
 
 
HR: Od kuda ideja da se pojavi ovakav jedan mjesečni bilten posvećen manjinskim zajednicama u Srbiji?
Ideja se pojavila 2010. godine nakon učešća u istraživačkom projektu u okviru koga sam intervjuirao predsjednike desetak nacionalnih vijeæa nacionalnih manjina. Na taj način sam se na neposredan način upoznao s nasljeđem, kulturnim životom, problemima i perspektivama nacionalnih manjina i utvrdio da u nacionalnim manjinama leži potencijal koji može i koji treba u mnogo većoj mjeri pridonijeti cjelokupnom razvoju i bogatstvu našeg društva. U medijima na srpskom jeziku, potencijal i život nacionalnih manjina uopæe, se vrlo rijetko predstavlja. Ako to uzmemo u obzir ne čudi činjenica da današnja generacija mnogo manje zna o svojim sugrađanima nego što su znale ranije generacije. 
Tada se upalio alarm i osjetili smo da trebamo uraditi nešto. Jedino što smo mogli, mi smo i uradili. Počeli smo prikupljati, obrađivati i nuditi informacije iz različitih nacionalnih zajednica, kako bi stvorili makar osnovni preduvjet za informiranje onih koji se žele informirati o nacionalnim manjinama. 
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika