Kultura Kultura

Omaž tvorcu opere za djecu

Da je Franjo Štefanović odista jedan od najomiljenijih petrovaradinskih velikana Hrvatskom kulturnom prosvjetnom društvu Jelačić, svjedoči kulturno-umjetnički događaj održan u nedjelju 22. ožujka u amfiteatru novosadskog SPENS-a. Treću godinu za redom sličan se događaj održava povodom obilježavanja spomendana Štefanovićeva rođenja. Bio je to zapravo omaž skladatelju koji će u svijetu glazbe ostati upamćen kao tvorac opere za djecu.
Kako je već na samom početku svečanosti naglasio predsjednik HKPD-a Jelačić, Petar Pifat, »Štefanović je zavrijedio veću slavu od one koja mu se danas pridaje. Svojim djelima nadživio je samoga sebe, o čemu svjedoči i ovaj kulturno-umjetnički događaj.«
 
 
Štefanovićeve skladbe
Program je započeo nastupom mješovitog pjevačkog zbora HKPD-a Jelačić koji je, pod ravnanjem Vesne Kesić Krsmanović, izveo tri Štefanovićeve skladbe, napisane za mješoviti zbor (Ustaj, vilo, Prognanik i Imam pjesme).
Uz više od stotinu skladbi namijenjenih izvedbi muških i mješovitih pjevačkih zborova, misa, solo i crkvenih popijevaka, Štefanović je, kako je istaknuto na svečanosti, skladao i napjeve dječjim pjesmicama iz čitanki za osnovnu školu. Premda je veći dio tih djela, smatrajući ih nevrijednim, kasnije sam uništio, tamburaški orkestar HKPD-a Jelačić pod ravnanjem Stevana Mošo instrumentalno je predstavio auditoriju njegovu pjesmicu Što volim. Svoju točku tamburaši su upotpunili skladbama Stari župski ples (podrijetlom iz Dubrovnika) i spletom Podravina. 
 
B.J.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika