Intervju Intervju

Strip kao način života

U subotičkoj Galeriji dr. Vinko Perčić do 18. travnja može se pogledati izložba originalnih strip tabli i ilustracija Igora Kordeja. Kordej slovi za jednog od najplodnijih i najuspješnijih strip autora i ilustratora u regiji i šire. Osim stripova i ilustracija, bavi se i grafičkim dizajnom.
Rođen je 1957. godine u Zagrebu. Profesionalna karijera teče mu, uglavnom, uzlaznom putanjom već četiri desetljeća. S 18 godina bio je član umjetničke skupine Novi kvadrat. Radio je stripove za brojne časopise i magazine na prostoru bivše Jugoslavije (Polet, Stripoteka, Spunk…).
Radovi su mu objavljivani diljem Europe, SAD (gdje je najpoznatiji po stripovima X-Men, Tarzan i Ratovi zvijezda), Kanadi i Latinskoj Americi, i nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama, od Nacionalne kongresne knjižnice u Washingtonu, do Lucasovog filmskog studija. 
Surađivao je s brojnim nakladnicima kao što su: Heavy Metal magazin, Marvel, DC Comics, Dark Horse, Dargaud, Humanoides Associes, Toutain, Silvester Strips i Algoritam. Posljednjih godina radi kao »kućni autor« za francuski Delcourt, crtajući simultano na četiri serijala.
Dobitnik je više nagrada, među kojima se odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti od strane Ministarstva kulture Francuske.
 
HR: Na početku razgovora, kažite nam više o radovima zastupljenim na vašoj izložbi u Subotici?
U pitanju je izložba originalnih strip tabli rađenih u posljednjih 25 godina, kao i mojih »alter ego« radova, budući da se uz strip, bavim ilustracijom i dizajnom. Izložene strip table predstavljaju presjek mojeg stvaralaštva – od američkog do europskog razdoblja, budući da sam radio za nakladnike s oba tržišta. Izložba ima kronološki slijed i mislim da će publici biti lako pratiti razvoj mojeg shvaćanja stripa kao pripovjedačkog medija. 
Što se tiče ilustracija, uglavnom su to omoti za knjige koje sam radio za Algoritam i neke druge nakladnike u Hrvatskoj. U nekim od tih radova ne zazirem od erotike. Od toga ne zazirem ni u nekim svojim drugim radovima, a ono od čega zazirem je nasilje.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika