Aktualno Aktualno

Komunicirati i surađivati

 
 
HNV će za narednu godinu izdvojiti od dobivenih sredstava 2 milijuna dinara, što je više od 10 posto ukupnog njegovog proračuna, za financiranje udruga i manifestacija
 
Redoviti radni susret predstavnika hrvatskih kulturnih udruga u Vojvodini održao se u subotu, 20. prosinca, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. 
Na susretu je izložen plan aktivnosti i dogovor o pravcima djelovanja i suradnje s udrugama kulture, utvrđeni su aktualni problemi udruga kroz razgovor s njihovim predstavnicima, istaknut je Tavankut kao primjer pozitivne prakse u suradnji s udrugama u tuzemstvu i inozemstvu te je dogovoren kalendar stalnih manifestacija u 2015. godini i program obilježavanja Godine velikana.
Zlatko Načev, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu iznio je predviđeni plan aktivnosti za hrvatske udruge kulture u Vojvodini. Načev je istakao da od 50-tak kulturnih udruga s hrvatskim predznakom, koliko ih ima u Vojvodini, postoje velike razlike u broju članova, vrsti aktivnosti, ali i vremenu djelovanja, tako da će jedna od osnovnih aktivnosti u narednom periodu biti izrada strategije kulture Hrvata u Vojvodini i Srbiji, na temelju koje će se izrađivati različiti planovi u obimu kulture. Jedan od problema s kojima se udruge susreću, Načev je istakao da je problem kapaciteta stručnih kadrova, što je češći slučaj u sredinama gdje je manja zastupljenost Hrvata. »Udruge tad moraju 'uvoziti' suradnike, što iziskuje određena financijska sredstva. Jedan od načina da se taj problem riješi jesu različiti oblici edukacije, a ovdje bih istaknuo program koji Hrvatska matica iseljenika svake godine organizira za educiranje potrebitih«, rekao je Načev, koji je govorio i o temi osnivanja novih udruga, gdje je iznio stav HNV-a da ih treba osnivati, ali ne u mjestima gdje već postoje udruge s hrvatskim predznakom.
Jelena Dulic Bako
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika