Aktualno Aktualno

Službeno ime – Hrvatsko nacionalno vijeće

Na dnevnom redu druge redovite sjednice Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine održane u utorak, 9. prosinca, bilo je šest točaka među kojima i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Statuta. Ove izmjene Statuta, odnosno njegovo usklađivanje s važećim Zakonom o nacionalnim vijećima, uslijedile su nakon što je Ustvani sud određene odredbe važećeg Zakona proglasio neustavnim. Nakon što su Izvršni odbor i Odbor za propise HNV uradili izmjene Statuta, raspravom na sjednici u utorak usuglašeni su još neki tehnički detalji, i ovaj dokument će biti žurno, kako bi se poštovali rokovi, upućen Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. 
Suštinske izmjene odnose se među ostalim na promjenu imena ovog krovnog tijela Hrvata u Srbiji. Naime, Nacionalno vijeće hrvatske nacionalne manjine, kako glasi službeni naziv od 2002. godine, sada je promijenjen u Hrvatsko nacionalno vijeće. Izmjenama i dopunama Statuta ukinuta je funkcija dopredsjednika Izvršnog odbora, a dokument je usklađen i u dijelu koji se odnosi na rokove izbora predsjednika i članova Izvršnog odbora u odnosu na predlagače. Sukladno tumačenju Ministarstva, HNV će ubuduće moći imati samo četiri odbora za područja u kojima je po zakonu nadležno: za kulturu, informiranje, obrazovanje i službenu uporabu jeziku, dok se druga radna tijela ne mogu nazivati odborima, pa niti Nadzorni odbor. Podsjetimo da je HNV u prijašnjem razdoblju imao 12 odbora – ova radna tijela ubuduće će se vjerojatno zvati povjerenstvima, a njihovo konstituiranje je predviđeno poslije Nove godine. Izmjenama Statuta sada je uvedena odredba prema kojoj jedna osoba ne može biti istodobno član više povjerenstava, a da su članovi Izvršnog odbora istodobno i resorni predsjednici odbora za obrazovanje, informiranje, kulturu i službenu uporabu jezika. Dodano je i da u radu Odbora za kulturu obvezno sudjeluje, bez prava glasovanja, predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a također, u Odboru za obrazovanje mora biti najmanje jedan član iz nastave na hrvatskom jeziku i najmanje jedan iz reda roditelja čija djeca pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. 
Na sjednici HNV-a donesene su odluke o dodjeli priznanja za 2014. godinu: vlč. Marku Kljajiću  priznanje Ban Josip Jelačić za istaknuti društevni rad u hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji; Zvonimiru Pelajiću priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi i Mariji Dulić priznanje Pajo Kujundžić za obrazovanje na hrvatskom jeziku. 
Inače, sjednici su prisustvovala 23 vijećnika, trajala je dva sata tijekom kojih je bilo čestih konfrontacija, brojnih primjedbi i reklamiranja Poslovnika od strane četiri prisutna vijećnika oporbe.     
 
 
Oni su imali primjedbe na zapisnik s prethodne sjednice, te su zatražili da im se dostavlja audio zapis sa svake sjednice. Predsjednik HNV dr. Slaven Bačić je vodio sjednicu strogo se držeći Poslovnika o radu, tj. zatražio je pretodno prijavljivanje vijećnika za diskusiju, te je diskutantima omogućeno izlaganje točno po tri minute. Vijećnica Josipa Ivanković je tražila da se u dvorani za sjednice postavi digitalni sat kako bi vijećnici sami vidjeli dužinu svog izlaganja a ne da ih se prekida u raspravi, te da Poslovnik mora važiti za sve vijećnike, a ne samo za vijećnike oporbe. Oni su također istaknuli da su materijal za sjednicu dobili samo dan ranije, pri čemu je tekst Statuta ostao neprečišćen. Vijećnik Vladimir Kranjčević je predložio da se izmjenama Statuta uvedu još tri dopredsjednika za Banat, Beograd i središnju Srbiju ili da se već izabrani dopredsjednici zaduže za ta područja. Oporba je tražila da se izbriše iz Statuta rečenica prema kojoj u radu Odbora za kulturu obvezno sudjeluje predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, te da se jasno precizira u kojim slučajevima se ne mogu održavati telefonske sjednice Vijeća. Oko ove primjedbe je postignut dogovor da se ona regulira Poslovnikom o radu HNV-a, dok su sve ostale primjedbe odbijene.  
S. M.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika